Cakevorm bekledenGa naar boven

Ook altijd aan het stoeien met het op maat knippen van bakpapier? Neem een bakpapiertje en verfrommel hem. Haal hem daarna weer uit elkaar en bekleed er de bakvorm mee.


Knoflook preppenGa naar boven

Ik vind knoflook lekker in gerechten, maar heb persoonlijk een hekel aan het snijden. Het is altijd zo klein en je handen ruiken drie dagen later nog naar knoflook. Dit is wat ik een keer in de zoveel tijd doe, om de knoflook te 'preppen'.

Materiaal nodig
- optioneel: trek plastic handschoentjes aan
- optioneel: hakmolen of blender
- ijsblokjesvorm of plastic diepvrieszakje

Methode
- Haal de knoflookteentjes uit de bol en pel het harde vel eraf. Het helpt als je er een paar tussen je handen doet en heen en weer wrijft, dan komt het velletje er makkelijk af. Doe de knoflookteentjes in een blender of hakmolen. Als je deze niet hebt, geen probleem, dan kun je ook alles zelf snijden.

- Hak de knoflook fijn tot gewenste grootte.

- Verdeel de knoflook over de ijsblokjesvorm. Een ijsblokje bevat uiteindelijk ongeveer twee teentjes knoflook.

- Optioneel: vul de ijsblokjesvorm met olie tot ongeveer driekwart tot de bovenrand. Je kunt ze er dan makkelijker uit halen.

- Heb je geen ijsblokjesvorm? Pak dan een diepvrieszakje. Doe daar alle knoflook in, maak hem plat en druk er met de achterkant van een mes of een satéprikker deuken in. (niet mijn foto, maar dit is wel het idee)

- Vries de knoflook in. Je kunt het hier makkelijk 3 maanden bewaren (waarschijnlijk nog wel langer).
- Als je de knoflook uit de vriezer haalt, houd je de ijsblokjes vorm op zijn kop onder de kraan. Hiermee kun je ook een specifiek blokje opwarmen en dan de knoflook er makkelijk uitwippen. Gebruik je het diepvrieszakje, dan kun je door de gemaakte deuken een blokje knoflook afbreken en gebruiken.