Alles over cupcakes versus muffins


Cupcakes en muffins zijn daadwerkelijk verschillend, kwam ik achter :). En niet alleen de vorm verschilt, ook de samenstelling is anders.
Uiterlijk
Cupcakes zijn platter dan muffins. Muffins steken vaak ver uit boven de bakvorm, cupcakes maar een klein beetje. Cupcakes worden na het bakken vaak nog versierd, waar muffins vaak 'kaal' blijven.

Recept/samenstelling
- Cupcakes bevatten in ieder geval boter, suiker, eieren en bloem. Daarnaast ook (eventueel) bakpoeder, zout, smaakmakers zoals vanillesuiker en hooguit een beetje melk. De boter die je gebruikt is zacht, maar niet gesmolten. De verhouding bloem:suiker:boter is 1:1:1. Per 12 cupcakes zitten er meestal 2 eieren in.
- Muffins bevatten ook boter, suiker, eieren en bloem. Daarnaast bevatten ze ook (eventueel) bakpoeder, zout, smaakmakers zoals vanillesuiker en melk. De hoeveelheid melk is veel meer dan bij cupcakes. De boter die je gebruikt is gesmolten/vloeibaar en wordt daarom soms ook vervangen door olie. De verhouding bloem:suiker:boter is 2-3:1:1. Per 12 muffins zit er maar 1 ei in.

Bereiding
- Cupcakes zijn luchtiger dan muffins en dat zie je ook aan het recept. Bij het maken van cupcakes klopt je eerst de boter en de suiker tot een luchtige massa. Je hebt daarvoor echt een mixer nodig. Daarna voeg je de eieren toe en klop je het nogmaals luchtig. Pas als laatste worden de 'droge' ingrediënten zoals bloem en bakpoeder toegevoegd. Uiteindelijk krijg je een heel glad beslag.
- Muffins zijn iets makkelijker te maken. Je neemt één kom waarin je de droge ingrediënten mengt en één kom waarin je de natte ingrediënten mengt. Vervolgens voeg je de inhoud van beide kommen aan elkaar toe en meng je nog een paar keer. Je moet zelfs niet te vaak mengen, want dan wordt het een taaie muffin. Kleine stukjes in het beslag zijn juist lekker. Je hebt niet per se een elektrische mixer nodig, met een lepel lukt het vaak ook.

Meer lezen op:
Laura's bakery en Quora.com

 


Cupcakes van mij


Muffins van mij