Pestobrood


Totale tijd: 3 uur
Bereiding: 35 min
Oven: 20 min
Rijzen: 2 uur
Personen: 24
Kilocalorieën: 2480 kcal in totaal | 103 kcal per portie
Kosten bij : €1,15 in totaal | €0,05 per portie
Geplaatst op: 30 april 2021
Laatst bijgewerkt: 30 april 2021

Ingrediënten

5
50
Voor 24 porties
Wit brood
  • 300 mL warm water
  • 7 gram droge gist
  • 500 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 10 gram zout
  • 30 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 10 gram suiker
  • 100 gram pesto
  • 1 ei (om af te werken)
  • Optioneel: sesamzaad, maanzaad

Materiaal
  • Bakplaat
  • Beslagkom

Bereiding

Pestobrood
- Los de gist op in warm water (je moet je vinger er nog in kunnen doen), roer een beetje en laat dan ongeveer 10 minuten staan. Je zult zien dat er een beetje bubbeltjes ontstaan, dat is de werking van de gist.

- Doe de bloem in een beslagkom en maak er een kuiltje in. Doe het gistmengsel in dat kuiltje en roer het even door.

- Tip: zout vermindert de werking van gist. Zorg er dus voor dat zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Als je de gist eerst door de bloem mengt, voorkom je dat al.
- Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron). Doe de boter, pesto, suiker en zout bij de bloem en mix door elkaar.

- Bestuif je aanrecht met wat bloem en kneed het deeg gedurende 10-15 minuten. Dat zorgt ervoor dat de gluten gaan 'ontwikkelen' en dat het deeg kan rijzen. Weersta de verleiding om heel veel extra bloem op het aanrecht te doen. Door het kneden wordt het deeg vanzelf minder plakkerig.
- Na het kneden ziet het er zo uit. Vet een beslagkom in met een dun laagje olie. Dat zorgt ervoor dat je deeg er na het rijzen makkelijk uit komt. Doe je deeg dan in de beslagkom en doe vershoudfolie of een natte theedoek over de kom. Laat 1 uur rijzen op een warme plek (bij mij was dat op de verwarming), dit is de eerste rijs.

- Na een uur is je deeg gerezen. Haal de vershoudfolie van je beslagkom af (en bewaar eventueel). Doe een heel klein beetje olie op je aanrecht en stort je deeg erop.

- Druk wat lucht uit het deeg door met je vingers in het deeg te porren. Verdeel het deeg eventueel in stukjes en vorm deze. Bij mij werd het een breekbroodje, dus ik maakte er kleine bolletjes van.

- Leg het gevormde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bij een breekbroodje liggen de bolletjes dicht bij elkaar, maar dat is juist de bedoeling. Maak je losse broodjes, laat dan wat meer ruimte tussen de stukken deeg. Doe weer vershoudfolie of een natte theedoek over de bakplaat heen. Laat weer 1 uur rijzen op een warme plek, dit is de tweede rijs.
- Na een uur is je deeg weer gerezen.

- Klop een ei los en bestrijk je deeg met een laagje ei, dat zorgt voor een mooie glans. Eventueel kun je nog sesamzaad, maanzaad of andere dingen over je brood strooien.
- Bak gedurende 15-20 minuten op 220°C. Tip: om te testen of je brood gaar is, tik je op (de onderkant van) het brood. Als het hol klinkt, is het goed.

Resultaat