Gevuld feestbrood


Totale tijd: 3,5 - 4 uur
Bereiding: 45 min
Oven: 35 min
Rijzen: 1 uur en 30 min - 2 uur
Afkoelen: 30 min
Personen: 8
Kilocalorieën: 2792 kcal in totaal | 349 kcal per portie
Kosten bij : €3,58 in totaal | €0,45 per portie
Geplaatst op: 28 april 2023
Laatst bijgewerkt: 28 april 2023

Ingrediënten

Dit recept is genoeg voor 1 grote of 2 kleine stollen

1
2
Voor 1 portie
Deeg
  • 125 mL melk of water
  • 7 gram gist
  • 250 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 0,5 theelepel speculaaskruiden (dit kun je vervangen door kaneel)
  • 1 ei
  • 35 gram boter
  • 125 gram rozijnen
  • 25 gram amandelen
  • 25 gram hazelnoten (je kunt de amandelen en hazelnoten ook vervangen door een andere nootsoort naar keuze)

Vulling
  • 300 gram banketbakkersroom
    • 250 mL melk
    • 0,5 vanillestokje
    • 50 gram suiker
    • 2 eierdooiers
    • 25 gram bloem (voor een glutenvrije variant kun je dit vervangen door maizena)
    • 1 blaadje gelatine
  • 50 gram jam
  • 0,5 ei

Materiaal
  • Ronde bakvorm van 16 cm doorsnede
  • Beslagkom

Bereiding

Gevuld feestbrood
- Maak de banketbakkersroom volgens dit recept en gebruik gelatine om beter te laten opstijven. Laat minimaal 2 uur koelen, ondertussen maak je het brood.
- Doe de rozijnen in een beslagkom en vul aan met water. Laat ze 15 minuten wellen. Dep ze daarna goed droog.

- Hak de amandelen en hazelnoten. Meng ze daarna met de droge rozijnen.

- Los de gist op in lauwe melk of water (je moet je vinger er nog in kunnen doen), roer een beetje en laat dan ongeveer 10 minuten staan. Je zult zien dat er een beetje bubbeltjes ontstaan, dat is de werking van de gist.

- Meng de bloem, suiker, zout, speculaaskruiden in een beslagkom. Voeg daarna de eieren en het gistmengsel toe en roer door elkaar. Stort het deeg op je aanrecht en ga kneden. Als je een beetje een samenhangende bal deeg hebt, voeg je ook de boter toe in blokjes. Kneed het deeg in totaal 10-15 minuten.

- Voeg daarna de rozijnen en noten toe en kneed nog eens 5-10 minuten om te zorgen dat de vulling goed verdeeld is over het deeg.

- Vet een beslagkom in met een dun laagje olie. Dat zorgt ervoor dat je deeg er na het rijzen makkelijk uit komt. Doe je deeg dan in de beslagkom en doe vershoudfolie of een natte theedoek over de kom. Laat 45 minuten rijzen.

- Als het deeg gerezen is, haal je het uit de beslagkom. Doe een heel klein beetje olie op je aanrecht en stort je deeg erop.

- Vorm een bal van het deeg en leg in de ronde vorm.

- Laat je deeg weer 45 minuten rijzen.
- Klop een half ei los en bestrijk je deeg met een laagje ei, dat zorgt voor een mooie glans. Zorg dat er geen rozijnen en noten uitsteken (ze verbranden anders tijdens het bakken).
- Bak de stol gedurende 35-40 minuten op 180°C. Als de bovenkant dreigt te verbranden, kun je hem afdekken met aluminiumfolie.

- Laat het brood minimaal 30 minuten afkoelen en snijd dan doormidden.

- Verdeel de banketbakkersroom over de onderste helft. Besmeer de bovenste helft met jam. Doe de twee helften op elkaar

Resultaat