Totale tijd: 1 uur en 40 min Bereiding: 40 min Oven: 1 uur Koelen: 30 min Personen: 12 Kilocalorieën: 3928 kcal in totaal | 327 kcal per portie Kosten bij : €3,02 in totaal | €0,25 per portie Geplaatst op: 1 september 2019 Laatst bijgewerkt: 20 januari 2025
Ingrediënten
Deeg
300 gram bloem
150 gram boter of (plantaardige) margarine
150 gram suiker
1 ei
Snufje zout
Vulling
1,5 kg appels (hier blijft na schillen en snijden ongeveer 1,1 kg van over)
50 gram suiker
6 theelepels kaneel (of meer naar smaak)
Optioneel: 20 gram paneermeel
1 ei om af te smeren
Materiaal
Taartvorm 24 cm doorsnede
Beslagkom
Deegroller
Bereiding
Deeg
1
Snijd de boter in kleine blokjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed met je handen tot een grote bal.
2
Leg daarna het deeg in vershoudfolie een half uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de boter koud blijft en je deeg niet zo plakkerig wordt.
Vulling
3
Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in kwarten. Leg een kwart plat en snijd hem horizontaal doormidden. Snijd er dan plakjes van
(zie foto). Doe de appelstukjes in een beslagkom of grote pan.
4
Doe de suiker en kaneel bij de appels in de beslagkom en meng het goed met de appels. Je kunt ook een grote snijplank op de beslagkom doen
(of een deksel op de pan) om vervolgens te schudden.
Taart samenstellen
5
Vet de bakvorm in en doe er daarna een dun laagje bloem op. Als je de bakvorm heen en weer schud, verspreidt de bloem zich vanzelf over de
bakvorm. Je kunt als alternatief ook bakpapier gebruiken.
6
Deel het deeg in tweeën: een deel voor de bodem en een deel voor de randen.
7
Rol het deel van de bodem uit met een deegroller. Druk de bakvorm zachtjes in het deeg om de goede grootte uit te kunnen snijden.
Bekleed de bodem van de taartvorm met het deeg. Rol de rest van het deeg ook uit met de deegroller. Bekleed ook de randen van de taartvorm met deeg.
Houd eventueel wat deeg over om strookjes bovenop te maken.
8
Optioneel: doe de paneermeel op de bodem, dit voorkomt een zompige bodem.
9
Doe de appelvulling in de taart. De vulling komt misschien nog wat boven de taart uit, dat zakt tijdens het bakken nog wat in.
10
Leg daarna eventueel de strookjes bovenop. Klop een ei los en bestrijk de taart aan de bovenkant met het ei. Daar gaat ie mooi van glanzen.