Chocolate chip cookies


Totale tijd: 1 uur en 30 min
Bereiding: 20 min
Oven: 12 min
Koelen: 1 uur
Stuks: 20 (van ongeveer 10 cm doorsnede)
Kilocalorieën: 3665 kcal in totaal | 183 kcal per stuk
Kosten bij : €2,04 in totaal | €0,10 per stuk
Geplaatst op: 7 april 2020
Laatst bijgewerkt: 25 april 2023

Ingrediënten



5
50
Voor 20 stuks
Chocolate chip cookies
  • 140 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker*
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • 200 gram pure (of melk) chocolade
*Het maakt voor de bereiding niet veel uit welke je gebruikt, alleen de uiteindelijke kleur wordt iets lichter of donkerder (dat kun je op de foto's zien).

Materiaal
  • Beslagkom
  • Garde

Bereiding

Chocolate chip cookies
- Zorg dat de boter zacht is (maar niet gesmolten). Dat kun je doen door de boter een paar seconden in de magnetron te doen of au bain-marie.

- Mix de boter, basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker met een garde.

- Doe daarna het ei erbij en mix nog een keer met de garde.


- Doe daarna de bloem, baking soda en het zout erbij en mix tot een deeg (met een lepel of met je handen).

- Hak de chocolade met een (brood)mes in kleine stukjes en meng dat door het deeg.

- Laat het deeg een uur in de koelkast afkoelen.
- Neem het na een uur weer uit de koelkast. Rol balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Een balletje van 40 gram zorgt voor een koekje met een doorsnede van 10 cm. Zorg dat je genoeg ruimte laat tussen de koekjes, want ze gaan in de oven nog uitlopen. Voor kleine cookies maak je balletjes met de grootte van een walnoot. Voor kleine cookies maak je balletjes met de grootte van een walnoot.

- Bak de koekjes gedurende 10-12 minuten op 180°C. Het is belangrijk dat je oven goed op temperatuur is voor je de koekjes erin doet. Als de temperatuur nog te laag is, lopen de koekjes al uit voordat ze gaar worden.

- Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog een beetje zacht, dat hoort. Als ze afkoelen, worden ze harder. Laat de koekjes hard worden voor je ze opeet.

Resultaat