Daimtaart


Totale tijd: 1 uur - 1 uur en 30 min
Oven: 30 min
Afkoelen: 30 min - 1 uur
Personen: 10
Kilocalorieën: 5305 kcal in totaal | 531 kcal per portie
Kosten bij : €7,65 in totaal | €0,77 per portie
Geplaatst op: 6 november 2022
Laatst bijgewerkt: 6 november 2022

Ingrediënten

Biscuit
  • 4 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 150 gram amandelmeel

Botercrème
  • 4 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 150 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract (te vervangen door een zakje vanillesuiker)
  • 100 gram boter of (plantaardige) margarine

Topping
  • 100 gram daim stukjes*
  • 200 gram melkchocolade*
  • 50-100 mL slagroom
*Je kunt de daimstukjes en melkchocolade ook vervangen door het totaalgewicht aan milka daim

Materiaal
  • Taartvorm 22 cm doorsnede (of pas aan naar 24 cm met de omrekentool)
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Steelpannetje
  • Deegroller of iets anders om de daim mee stuk te slaan

Bereiding

Biscuit
- Klop het eiwit stijf. Voeg daarna ook de suiker toe en klopt tot een meringue.

- Meng daarna de gemalen amandelen erbij, schep voorzichtig door het eiwit heen.

- Bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel de meringue over de taartvorm.

- Bak het biscuit gedurende 30 minuten op 180°C. Laat daarna afkoelen.


Crème
- Doe de eierdooiers, suiker, slagroom en vanille-extract in een steelpan en warm het op. Blijf constant roeren. Het moet net niet koken.
- Na 5-10 minuten begint het wat dikker te worden. Blijf roeren en opwarmen tot het de dikte heeft van custard (dunne vla). Als je een lepel erin doopt en je trekt daarna een streep erover, moet het niet uitlopen, dan is het goed.


- Laat de crème iets afkoelen. Roer na 5 minuten de boter erdoor. Laat verder afkoelen (eerst op kamertemperatuur, daarna in de koelkast).


Topping
- Sla de daim stukjes kapot met een deegroller of een ander destructief alternatief.

- Vlak voordat je gaat samenstellen, smelt je de chocolade au bain-marie. Als de chocolade is gesmolten, doe je de slagroom erbij en roer je die er doorheen. Begin 50 mL en voeg eventueel wat meer toe als de chocolade nog niet vloeibaar genoeg is om te gieten. (Je maakt nu chocolade ganache.)

Samenstellen
- Tip: Als je de chocoladeganache straks heel makkelijk over de taart wil gieten, kun je na het samenstellen de taart ook 1-2 uur in de vriezer laten opstijven.
- Snijd het biscuit in tweeën zodat je twee lagen krijgt.

- De bovenste laag keer je om en leg je op een bord, dit wordt dus je onderste laag. Smeer de helft van de crème over deze laag. Doe hier al een derde van de daim kruimels over (ben ik op deze foto vergeten).

- Doe de andere biscuit-helft er bovenop en smeer weer in met een laag crème, smeer ook wat langs de randen van de taart. Doe hier ook weer een derde van de daim kruimels op.

- Verdeel de chocolade ganache over de taart. Dit gaat makkelijker als de taart bevroren is, zodat de ganache niet vermengd raakt met de crème. Verdeel de laatste daim kruimels over de taart en laat opstijven in de koelkast (of vriezer).

Resultaat