Kardemom-sinaasappelbrood


Totale tijd: 3,5 uur
Bereiding: 35 min
Oven: 25 min
Rijzen: 2 uur en 30 min
Personen: 20
Kilocalorieën: 3351 kcal in totaal | 168 kcal per portie
Kosten bij : €10,85 in totaal | €0,54 per portie
Geplaatst op: 3 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 3 februari 2023

Ingrediënten

10
50
Voor 20 porties
Deeg
  • 200 mL warme melk
  • 7 gram droge gist
  • 500 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 2 eieren
  • 60 gram boter of (plantaardige) margarine

Vulling
  • 200 gram sinaasappelmarmelade (bijvoorbeeld deze) of sinaasappeljam
  • 1,5 theelepel gemalen kardemom*
*Vers gemalen is het lekkerst, maar je kunt ook voorgemalen kardemompoeder gebruiken

Topping
  • 20 gram sinaasappelmarmelade of -jam
  • 0.5 theelepel gemalen kardemom*
*Vers gemalen is het lekkerst, maar je kunt ook voorgemalen kardemompoeder gebruiken

Materiaal
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Optioneel: vijzel

Bereiding

Deeg
- Los de gist op in warme melk (je moet je vinger er nog in kunnen doen), laat dan heel even staan. Je zult zien dat er een beetje bubbeltjes ontstaan, dat is de werking van de gist.

- Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron).
- Doe de bloem, suiker en zout in de beslagkom. Voeg daarna ook de eieren en melkmengsel toe. Als die zijn opgenomen, voeg je ook de boter toe. Roer eerst even door met een vork en kneed daarna verder met je handen tot je een mooie bal hebt. Kneed ongeveer 10 minuten.

- Doe het deeg in een beslagkom en doe er een vochtige theedoek of vershoudfolie over. Laat gedurende 90 minuten rijzen.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel in vier gelijke bollen.

- Dek opnieuw af en laat nog 30 minuten rijzen.

Samenstellen
- Maal de kardemom (met een vijzel). Een deel is voor in het brood, een deel voor erop.

- Bestuif je aanrecht met bloem. Rol een bol deeg uit tot een cirkel die op je bakplaat past. Leg de deegcirkel alvast op een vel bakpapier. Bestrijk met een derde van de sinaasappelmarmelade. Sprenkel een derde van de gemalen kardemom hier overheen.

- Rol de volgende bol deeg uit tot een cirkel en leg deze bovenop de vorige deegcirkel. Bestrijk opnieuw met sinaasappelmarmelade en besprenkel met kardemom.

- Rol de derde bol deeg uit en herhaal wat je bij de eerste twee hebt gedaan.
- Rol de vierde bol deeg uit. Leg deze bovenop de eerdere deegcirkels maar bestrijk deze nog niet met sinaasappelmarmelade.

- Snijd de deegcirkels in 16 driehoekjes, waarbij je het midden van het brood intact laat. Je kunt bijvoorbeeld een glas erop zetten, zodat je het midden niet doorsnijdt.

- Neem twee naast elkaar gelegen driehoekjes en draai deze in tegenovergestelde richting. Zorg dat je ze 2-3x omdraait zoals op de foto.

- Leg het brood op de bakplaat. Bestrijk nog met een dun laagje sinaasappelmarmelade (zorgt voor glans) en verdeel nog wat gemalen kardemom over het brood.

- Dek het brood nog even af zoals bij het rijzen en laat nog 30 minuten rusten.
- Bak het brood gedurende 25 minuten op 180°C.

Resultaat