Lemon curd


Totale tijd: 30 min
Bereiding: 30 min
Personen: 1
Kilocalorieën: 2079 kcal in totaal | 2079 kcal per portie
Kosten bij : €1,41 in totaal | €1,41 per portie
Geplaatst op: 1 september 2019
Laatst bijgewerkt: 1 november 2020

Ingrediënten

Lemon curd*
  • 125 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 2 citroenen: rasp en sap
  • 200 gram suiker
  • 3 eierdooiers (eventueel 1 eierdooier vervangen door 1 ei)
  • 50 gram bloem (voor een glutenvrije variant kun je dit vervangen door maizena)
*Dit recept is genoeg voor de vulling van één lemon meringue taart. Als je de curd bijvoorbeeld bij scones wil serveren, heb je genoeg aan een half recept.

Materiaal
  • Beslagkom
  • Steelpannetje of kookpan
  • Mixer of garde

Bereiding

Lemon curd
- Begin met het raspen van de citroenen. Zorg er bij het raspen voor dat je alleen het gele deel raspt en niet het witte deel meeneemt. Het witte deel is bitter, dus als dat in je curd terecht komt, smaakt het niet lekker.
- Daarna snijd je de citroenen in tweeën en knijp (of pers) je het sap eruit. Haal eventueel meegekomen pitjes uit het sap.
- Splits de eieren in eierdooiers en eiwitten. Alleen de eierdooiers gebruik je voor de curd. Eiwitten kun je bijvoorbeeld gebruiken voor meringue. Als je de eiwitten nog gaat gebruiken, moet je zorgen dat er geen eierdooier bij de eiwitten komt, dat kan ervoor zorgen dat je de eiwitten niet meer kan opkloppen.
- Doe je de boter, suiker, citroenrasp en het citroensap in een kom. Verwarm dit au bain-marie en roer af en toe met een garde.

- Als de boter is gesmolten en de suiker (grotendeels) is opgelost, voeg je ook de eierdooiers toe en blijf dan goed roeren. Als je de eierdooiers eerder toevoegt of als je niet genoeg roert, heb je kans op omelet-vorming.

- Als ook de eierdooiers opgenomen zijn, moet je je geduld gaan gebruiken. De eierdooiers en de warmte zorgen ervoor dat het hele mengsel wat dikker van consistentie wordt. Het doel is dat de curd (in warme toestand) ongeveer net zo dik is als magere yoghurt, zie ook het filmpje.
- Soms is je geduld niet genoeg en dan kun je wat bloem toevoegen (daarna goed roeren!) om te zorgen dat de curd dikker wordt. Voeg niet teveel bloem toe, want dan smaakt je curd naar brood.

- Tip: lemon curd is in de koelkast, in een afgesloten pot, ongeveer twee weken houdbaar. Hij wordt dan wel een stuk dikker. Wil je hem voor gebruik weer wat vloeibaarder hebben, haal hem dan op tijd uit de koelkast en warm het desnoods weer even au bain-marie op.

Resultaat