Totale tijd: 1 uur en 45 min - 2 uur en 45 min Bereiding: 30 min Oven: 1 uur - 2 uur Afkoelen: 15 min Stuks: 60 Kilocalorieën: 1250 kcal in totaal | 21 kcal per stuk Kosten bij : €0,98 in totaal | €0,02 per stuk Geplaatst op: 23 december 2019 Laatst bijgewerkt: 29 december 2020
Meringue schuimpjes
- Klop de eiwitten met een mixer (of garde) stijf. Dat kan wel 5 minuten duren.
- Voeg daarna beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf mixen. Mix totdat het geheel stijf is. Dit kun je testen door de beslagkom
op zijn kop te houden. Als er niks uitvalt, is ie goed. Je
kunt het ook zien aan de pieken die ontstaan als je de mixer uit het schuim trekt: als de pieken stijf zijn, is het goed (de puntjes
mogen nog wel een klein beetje naar beneden buigen, dat kun je haast niet voorkomen).
- Spatel daarna de poedersuiker erdoorheen. Ik heb vaak de ervaring dat als ik de poedersuiker mee mix, dat het dan niet meer goed stijf
wordt. Daarom spatel ik de poedersuiker er pas later doorheen.
- Als je de schuimpjes een kleur wil geven, kun je er nog voedselkleurstof aan toevoegen. Met een druppel kleurstof, krijg je al best veel kleur,
dus doe voorzichtig met het toevoegen.
- Doe het schuim in een spuitzak en spuit vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de schuimpjes gedurende 1 tot 2 uur op 100°C. Dikke en grote vormpjes hebben langer nodig dan kleine vormpjes.
Als je het schuimpje van het bakpapier kan aftrekken zonder dat de helft achter blijft, weet je dat ie gaar is.
De schuimpjes op de foto hadden 1 uur en 15 minuten nodig.
- Laat de schuimpjes even afkoelen (15 minuten) voor je ze in een trommel doet. Als je ze te lang laat afkoelen in de open lucht worden
ze nogal plakkerig, dus pas daar mee op.
- Tip: schuimpjes kun je wel tot een week bewaren (als ze al niet op zijn), maar ze moeten juist niet 100% luchtdicht bewaard worden.
Ik bewaar ze meestal in een trommel waarvan je de deksel dan een klein beetje open kan laten.