Nougat


Totale tijd: 24,5 uur
Bereiding: 40 min
Oven: 10 min
Afkoelen: 24 uur
Stuks: 50
Kilocalorieën: 4634 kcal in totaal | 93 kcal per stuk
Kosten bij : €6,28 in totaal | €0,13 per stuk
Geplaatst op: 4 februari 2022
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2023

Ingrediënten

5
90
Voor 50 stuks
Nougat
  • 350 gram suiker
  • 60 gram water
  • 100 gram glucosestroop*
  • 250 gram honing
  • 2 eiwitten
  • 300 gram amandelen**
  • 100 gram pistachenoten**
  • Optioneel: velletjes ouwel die bij elkaar groot genoeg zijn om de nougat aan de onderkant en bovenkant te bedekken
*Dit kun je bijvoorbeeld online bij Bouwhuis of de leukste taartenshop kopen.
**Je kunt allerlei soorten noten en/of gedroogde vruchten verwerken in de nougat, bijvoorbeeld hazelnoten en cranberries. Als je in totaal maar op 400-500 gram uit komt.
***Dit kun je bijvoorbeeld online bij Bouwhuis kopen.

Materiaal
  • Bakplaat of bakvorm van ongeveer 40x25 cm
  • Suikerthermometer
  • 2 steelpannetjes of kookpannen
  • Mixer

Bereiding

Nougat
- Doe de suiker, glucosestroop en water in een pannetje en kook het totdat het 140°C bereikt.

- Doe de honing in een ander pannetje en warm dit op totdat het 130°C bereikt. (doe dit als het suikermengsel ongeveer een temperatuur van 110°C is) Let op: de honing gaat bij ongeveer 100°C flink borrelen, zorg dus dat je pan groot genoeg is dat de honing niet overkookt.


- Snijd de amandelen in kleinere stukjes en rooster ze gedurende 15 minuten op 160°C. Dit zorgt ervoor dat ze bij het mengen de nougat niet te snel laten afkoelen.

- Bereid alvast je bakplaat voor. Vet de bakvorm in met vloeibare boter of een beetje olie en leg hier een velletje bakpapier of ouwel op. Als je bakpapier gebruikt, vet je ook de bovenkant van het velletje bakpapier in.
- Als het suikermengsel 125°C en/of als de honing 110°C heeft bereikt, begin je met het kloppen van de eiwitten. Klop zodat ze stijf worden.

- Als de honing 130°C heeft bereikt, laat je de honing in een dun straaltje bij de stijf geklopte eiwitten lopen terwijl je blijft mixen.

- Als het suikermengsel 140°C heeft bereikt, laat je ook dit in een dun straaltje bij de eiwitten lopen terwijl je blijft mixen.

- Klop nog ongeveer 5-10 minuten door totdat je merkt dat het een taai mengsel wordt.

- Doe de noten erbij en roer goed om met een stevige spatel.

- Doe het nougatmengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en spreid het geheel uit met behulp van een spatel en je handen. Als je je handen wat vochtig maakt of met een beetje olie inwrijft, blijft het mengsel minder plakken.

- Doe velletje ingevet bakpapier of een velletje ouwel bovenop de nougat.
- Laat het geheel minimaal 24 uur drogen. Snijd het daarna in stukken. Bewaar het luchtdicht, zodat de nougat lekker zacht blijft.

- Tip: het kan zijn dat de nougat er wat zachter uit komt dan je het van de winkel kent. Vind je het te zacht? Dan kun je de stukjes nog in gesmolten chocolade dippen en laten opdrogen.

Resultaat