Opgerolde cake met peer


Totale tijd: 1 uur en 15 min
Bereiding: 45 min
Oven: 12 min
Afkoelen: 1 uur
Koelen: 1 uur
Personen: 12
Kilocalorieën: 2327 kcal in totaal | 194 kcal per portie
Kosten bij : €4,39 in totaal | €0,37 per portie
Geplaatst op: 13 december 2024
Laatst bijgewerkt: 13 december 2024

Ingrediënten

Deeg
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout

Vulling
  • 750 gram peren (dit is na het schillen 500 gram)
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 200 mL slagroom

Materiaal
  • Bakplaat van 25x38 cm (of 25x35cm)
  • Koekenpan
  • Mixer
  • Schone theedoek

Bereiding

Vulling
- Je begint bij dit recept met de vulling, omdat deze nog een beetje moet afkoelen.
- Schil de peren, snijd ze in vieren en snijd het klokhuis eruit. Snijd ze daarna in blokjes.

- Doe de suiker in de pan samen met een klein beetje water. Als de suiker nét nat is van het water, doe je er nog 1 eetlepel water bij. Warm op tot de suiker (bijna) opgelost is. Doe dan de peren erbij.

- Als de peren zacht beginnen te worden, doe je er een eetlepel kaneel bij (of meer naar smaak). Bak door tot de peren zacht aanvoelen als je ze proeft (ze hoeven niet door en door gaar te zijn, wel nog een beetje een bite).

- Laat de vulling afkoelen en begin aan het deeg.

Deeg
- Verwarm de oven vast voor op 180°C voor je aan het beslag begint.
- Klop de eieren samen met de suiker en vanille-extract luchtig.

- Doe daarna de bloem en het zout erbij en spatel er voorzichtig doorheen.

- Vet een bakplaat in met olie en bedek hem met bakpapier. Doe dan het beslag erin.

- Bak de cake gedurende 12 minuten op 180°C.

- Als je de cake uit de oven haalt, haal je hem direct uit de vorm. Neem nu de schone theedoek en leg daar de cake in. Rol de cake op in de theedoek. Doe dit als de cake nog warm is, want als hij afgekoeld is, kan je hem niet meer oprollen (dan breekt ie).

- Laat de cake ongeveer 30 minuten afkoelen.


Samenstellen
- Terwijl de cake afkoelt, klop je de slagroom op. Houd je van wat zoetere slagroom, doe er dan nog 20-30 gram suiker bij per 200 mL slagroom.

- Haal de cake uit de theedoek en leg hem op een strook vershoudfolie.
- Besmeer de cake met slagroom.

- Verdeel de perenvulling over de cake. Houd 5-8 cm over aan het uiteinde. Dat is meer dan op deze foto :).

- Rol de cake op in de vershoudfolie waar je hem op hebt liggen. Rol hem strak door de zijkanten als een snoeppapiertje samen te nemen.

- Laat de cake minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Resultaat