Roze koeken


Totale tijd: 1 uur
Bereiding: 30 min
Oven: 20 min
Afkoelen: 10 min
Stuks: 12
Kilocalorieën: 1986 kcal in totaal | 166 kcal per stuk
Kosten bij : €1,67 in totaal | €0,14 per stuk
Geplaatst op: 23 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 29 december 2020

Ingrediënten

5
50
Voor 12 stuks
Roze koeken
  • 100 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Optioneel: rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 3 gram = 0,5 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Glazuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 0,25 theelepel rode voedselkleurstof (zo nodig meer) of 1 eetlepels bietensap (pas op, dan kan het wel naar bietjes gaan smaken)

Materiaal
  • Muffinvorm
  • Beslagkom
  • Mixer of garde
  • Grote, platte bakvorm en/of aluminiumfolie

Bereiding

Roze koeken
- Mix de boter en suiker tot een luchtig mengsel. Zorg ervoor dat de boter een beetje zacht is, dus gebruik boter op kamertemperatuur of smelt het desnoods eerst nog een beetje.

- Voeg daarna de citroenrasp, vanille-extract (of vanillesuiker) en de eieren een voor een toe.

- Voeg daarna het zout, bakpoeder en de bloem toe en mix deze er met een spatel doorheen.

- Vet een muffinvorm in met boter of olie en bestuif met een laagje bloem. Verdeel daarna het beslag over de vormpjes. Vet het echt goed in, anders krijg je de roze koeken er niet meer uit.

- Dek de muffinvorm af met een (ingevette) bakplaat en bak de koeken gedurende 20 minuten op 180°C in de oven. Na 10 minuten kun je de bakplaat verwijderen. De bakplaat voorkomt dat de koeken gaan rijzen net als een cupcake. Als je geen bakvorm hebt die groot genoeg is (net als ik), kun je ook ingevet aluminiumfolie gebruiken. Zet daar dan wel een bakvorm bovenop om het te verzwaren, zodat de koeken niet alsog door de aluminiumfolie heen rijzen.

- Laat de koeken eerst 5 minuten in het bakvorm afkoelen en haal ze daarna eruit. Als de koeken volledig zijn afgekoeld, kun je de bovenkanten eventueel bijsnijden om de bovenkant plat te maken (let op kruimelvorming dan). Een lichte bolling is niet erg.


Glazuur
- Maak het glazuur met de poedersuiker en de voedselkleurstof/het bietensap volgens dit recept. Leng eventueel (heel voorzichtig!) aan met water, een theelepel per keer. Het moet een heel dik glazuur worden wat langzaam uitloopt.

- Verdeel het glazuur over de koeken, zodat je roze koeken krijgt.

Resultaat