Appelslof


Totale tijd: 3 - 3,5 uur
Bereiding: 1 uur
Oven: 25 min
Afkoelen: 20 - 30 min
Koelen: 1 uur en 30 min - 2 uur
Personen: 12
Kilocalorieën: 4930 kcal in totaal | 411 kcal per portie
Kosten bij : €5,29 in totaal | €0,44 per portie
Geplaatst op: 15 april 2022
Laatst bijgewerkt: 15 april 2022

Ingrediënten

Deeg
  • 250 gram bloem
  • 160 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 ei of 1 eidooier
  • Rasp van 0,25 citroen
  • Snuf zout

Amandelspijsvulling
  • 150 gram amandelspijs
    • 75 gram amandelmeel
    • 75 gram suiker
    • 0,3 ei of 1 eidooier
    • Rasp van 0,25 citroen
  • 0,5 ei

Topping
  • 300 gram banketbakkersroom
    • 250 mL melk
    • 50 gram suiker
    • 2 eierdooiers
    • 25 gram bloem
    • 0,5 vanillestokje
  • Voor de appelvulling
    • 800 gram appel
    • 40 gram boter of (plantaardige) margarine
    • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 eetlepel kaneel
  • Optioneel: 100 mL slagroom

Materiaal
  • Sloffenring van 24x9 cm of taartvorm van 24 cm*
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Optioneel: spuitzak
*Dit recept is genoeg voor 2 sloffenringen of voor 1 taartvorm van 24 cm doorsnede.

Bereiding

Banketbakkersroom
- Maak de banketbakkersroom volgens dit recept. Houd er rekening mee dat deze nog moet afkoelen voor je hem kunt gebruiken in de slof.

Sloffenbodem
- Kneed alle ingrediënten tot je een samenhangend deeg hebt.

- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten. Het is het handigst als je het deeg al plat maakt voor je het in de koelkast legt, dan gaat het uitrollen straks makkelijker.

- Leg een velletje bakpapier op een bakplaat en leg hier het deeg op. Rol het uit op het bakpapier. Zet de sloffenring op het deeg om zo het deeg af te snijden.


Amandelspijsvulling
- Maak de amandelspijs zoals dit recept. Meng er dan nog extra ei door volgens de ingrediëntenlijst van het huidige recept. Zo nodig kun je nog 1 of 2 eetlepels water toevoegen. Je spijs moet stevig blijven, maar moet wel spuitbaar/smeerbaar zijn.

- Spuit of smeer de amandelspijsvulling op de sloffenbodem. Laat 1-1,5 cm over van de rand.

- Bak de sloffenbodem gedurende 20-25 minuten op 180°C tot de amandelspijs goudbruin gekleurd is. Laat daarna even afkoelen.


Appelvulling
- Snijd de appel in kleine blokjes.

- Warm in een pan de boter, suiker en kaneel op. Als het goed gemengd is, doe je de appelblokjes erbij. Roer goed door elkaar.

- Bak de appel nog 5-10 minuten door. Je ziet dat er een soort karameldraadjes ontstaan, dan is het goed. Laat de vulling afkoelen.


Samenstellen
- Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en klop deze even los. Verdeel dan de banketbakkersroom over de afgekoelde sloffenbodem

- Verdeel de afgekoelde appelvulling over de slof en maak het geheel eventueel af met slagroom.

Resultaat