Tulbandcake met citroen en blauwe bes


Totale tijd: 1 uur - 1 uur en 10 min
Bereiding: 30 min
Oven: 30 - 40 min
Personen: 16
Kilocalorieën: 4550 kcal in totaal | 284 kcal per portie
Kosten bij : €4,36 in totaal | €0,27 per portie
Geplaatst op: 16 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 16 februari 2024

Ingrediënten

Tulbandcake met citroen en blauwe bes
  • 250 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • Rasp van 2 citroenen
  • Sap van 1 citroen
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 250 blauwe bessen
  • 1 eetlepel bloem

Optioneel: glazuur
  • 80 gram poedersuiker
  • Sap van 0,5 citroen

Materiaal
  • Tulbandvorm
  • Beslagkom
Je kunt deze cake ook in een gewone cakevorm maken. Gebruik dan 80% van de ingrediënten

Bereiding

Tulbandcake met citroen en blauwe bes
- Maak de boter zacht, hij hoeft niet helemaal gesmolten te zijn. Klop daarna met de suiker.

- Meng daarna de eieren erdoor. Doe dit een voor een, anders mengen ze niet goed. Meng daarna ook het citroensap en de rasp erdoor.

- Meng het zout, bakpoeder en bloem door het beslag.

- Doe de blauwe bessen in een bakje en doe er een eetlepel bloem bij. Zorg dat alle bessen bedekt zijn met een laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze minder naar de bodem zakken tijdens het bakken.

- Doe de blauwe bessen door het beslag. Je kunt er ook voor kiezen om eerst de helft van het beslag in de cakevorm te doen en dan de blauwe bessen pas door de tweede helft te mengen.

- Vet de tulband cakevorm in en bestuif met bloem. Klop het overtollige bloem eruit. Doe het beslag in de vorm.

- Bak de cake gedurende 30-40 minuten op 180°C. Check met een sateprikker of de cake gaar is. Als de bovenkant wat hard gaat, kun je de cake licht afdekken met aluminiumfolie.

- Laat de cake afkoelen en maak ondertussen het glazuur. Doe poedersuiker samen met een eetlepel citroensap in een bakje en roer. Voeg eventueel meer sap toe voor de juiste consistentie.
- Doe het glazuur op de cake als deze voldoende is afgekoeld.

Resultaat