Alles over meringue


Meringue is over het algemeen eiwitschuim met suiker, maar er zijn wel verschillende bereidingswijzen van. Die leg ik hieronder allemaal uit.

Franse meringue

Franse meringue, ook wel Hollandse meringue genoemd, is de makkelijkste bereidingswijze. Toen ik begon met bakken, kende ik eigenlijk alleen deze variant.

Gebruik
Franse meringue wordt vooral gebruikt om schuimpjes van te maken. Ik gebruik het zelf ook wel voor het decoreren van een taart, maar realiseer je dan dat er rauwe eieren in zitten. Persoonlijk heb ik wel vaker gegeten van deze rauwe meringue, maar ik zou hem niet aan kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangeren en ouderen geven.

Recept
- Het recept voor Franse meringue vind je ook hier en voor meringue schuimpjes moet je hier zijn.
- Neem voor elk eiwit ongeveer 30-60 gram suiker (afhankelijk van hoe zoet je hem wil). Als ik er schuimpjes van maak, gebruik ik wat meer suiker dan wanneer ik hem voor een taart gebruik (die al zoet is van zichzelf). Veel recepten gebruiken voor deze versie poedersuiker, omdat je bij kristalsuiker eventueel nog de korrels kunt proeven.
- Klop de eiwitten tot ze stijf zijn en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe.
- Als je er schuimpjes van maakt, bak ze dan gedurende 1 tot 2 uur op 100°C. Grotere schuimpjes hebben langere baktijd nodig.

Meer lezen op:
Laura's bakery, Heel Holland Bakt en Laura's bakery (recept), Rutger bakt (recept).

Italiaanse meringue

Italiaanse meringue wordt niet gebakken in de oven, maar er wordt hete suikersiroop/karamel voor gebruikt. Je kunt deze dus ook 'rauw' eten.

Gebruik
Italiaanse meringue wordt vooral gebruikt om mee te decoreren. Met een crème brûlée-brander kun je er een mooie goudbruine kleur aan geven.

Recept

- Het recept voor Italiaanse meringue vind je ook hier
- Neem voor elk eiwit 60-75 gram suiker.
- Warm de suiker op in een steelpannetje, samen met een beetje water (de suiker moet net nat zijn). Als ik dit zelf doe, gebruik ik minimaal 100 gram suiker, omdat je anders heel snel kristallisatie krijgt in plaats van een mooie suikersiroop.
- Als de suikersiroop een temperatuur van 113°C heeft, begin je met het stijf kloppen van de eiwitten. De eiwitten zijn goed als er een piek ontstaat als je de garde eruit haalt.
- Kook de suiker totdat hij een temperatuur van 118-121°C heeft. Als je geen suikerthermometer hebt, kun je de 'balproef' doen. Je laat dan een beetje van de suiker in een koud glas water vallen. Als je er daarna een stevige bal van kunt draaien, is deze op temperatuur. Check voor meer uitleg op Laura's bakery.
- Als de suikersiroop op temperatuur is, giet je deze langzaam en met een dun straaltje bij de eiwitten, terwijl je de eiwtten blijft kloppen.
- De meringue is hierna klaar voor gebruik.

Meer lezen op:
Laura's bakery, Heel Holland Bakt, Laura's bakery (recept) en Rutger bakt (recept)

Zwitserse meringue

Zwitserse meringue wordt au bain-marie bereid. Ook deze meringue kun je dus 'rauw' eten.

Gebruik
Zwitserse meringue kun je gebruiken om schuimpjes van te maken (deze meringue is ook geschikt om hele grote meringues van te maken) of om te gebruiken voor decoratie (eventueel verwerken in een botercrème).

Recept
- Ik heb hier (nog) geen eigen recept voor, ik vond de volgende instructies bij anderen:
- Neem voor elk eiwit het dubbele gewicht aan suiker (dus 25 gram eiwit met 50 gram suiker).
- Doe de eiwitten en de suiker in een mengkom en verwarm het geheel au bain-marie tot het 55-60°C is. De suiker moet dan ook opgelost zijn.
- Haal het eiwitmengsel van de pan af en klop nog verder op tot je een stevige meringue krijgt.
- De meringue is hierna klaar voor gebruik of om schuimpjes van te maken.

Meer lezen op:
Laura's bakery en Gwenns bakery