Zanddeeg
Zanddeeg is het meest bekende deeg en het wordt gebruikt voor veel taarten (bijvoorbeeld appeltaart) en koekjes.
Zanddeeg is ook bekend onder de naam 'boterdeeg'
Recept/samenstelling
Zanddeeg bestaat uit bloem, suiker, koude boter en eventueel eieren en smaakstoffen (zoals vanillesuiker).
Als je een ei toevoegt, noemt men het ook wel 'zanddeeg extra'
De meest gebruikte verhouding voor taarten is suiker:boter:bloem is 1:2:3, voor koekjes wordt vaak de verhouding 2:3:4 gebruikt.
Een voorbeeld voor taart is 100 gram suiker, 200 gram boter, 300 gram bloem met daarbij 1 ei en een snufje zout.
Een voorbeeld voor (zand)koekjes is 100 gram suiker, 150 gram boter, 200 gram bloem met daarbij 1 ei en een snufje zout.
Bereiding
Voor zanddeeg kneed je de koude boter, suiker, bloem, zout en ei(eren) met je blote handen. Sommige recepten zeggen dat je eerst de boter en
suiker samen moet kneden, maar als ik me bedenk hoe ik zelf een appeltaart maak is dat meer in de categorie 'alles bij elkaar mikken en kneden maar'.
Zanddeeg moet officieel een uur in de koelkast rusten voordat je het uitrolt voor in de taartvorm. Door het kneden met je handen, warmt de boter op
en die moet vervolgens in de koelkast weer hard worden.
Meer lezen op:
Laura's bakery,
Smulweb en
zelfmaakrecepten.nl.