Stoofperenijs


Totale tijd: 1 uur en 10 min
Bereiding: 30 min
Koelen: 40 min
Personen: 5
Kilocalorieën: 1430 kcal in totaal | 286 kcal per portie
Kosten bij : €2,74 in totaal | €0,55 per portie
Geplaatst op: 8 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 12 maart 2021

Ingrediënten

1
10
Voor 5 porties
Stoofperenijs
  • 500 mL sap wat overblijft na het maken van stoofpeertjes
  • 300 mL melk
  • 250 mL slagroom
  • 3 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 0,5 vanillestokje

Materiaal
  • Steelpannetje
  • IJsmachine
  • Garde

Bereiding

Stoofperenijs
- Let op: dit recept maak je met een ijsmachine. Zorg dat het koelelement van je ijsmachine dus voldoende bevroren is!
- Doe het sap van de stoofpeertjes in een pan en laat het inkoken tot je ongeveer 100 mL over hebt. Er blijft een soort siroop over. De dikte is goed als je met een spatel over de bodem gaat, dat het dan langzaam terugloopt.

- Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe het merg, vanillestokje, melk en slagroom in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook, blijf ondertussen goed roeren met een garde.

- Klop ondertussen de eidooiers samen met de suiker tot een luchtige massa.

- Als het melkmengsel kookt (kleine belletjes) haal je het gelijk van het vuur af. Doe de helft van het melkmengsel bij het eidooiermengsel en roer goed.

- Doe daarna het hele ei-melk-mengsel weer terug in de pan en zet het terug op het vuur. Roer nog een paar minuten totdat het dikker wordt. Het is dik genoeg als je er een lepel in doopt, er een streep over zet en dat het mengsel dan niet terugloopt. (zie foto en filmpje)

- Voeg daarna ook de stoofpeertjessiroop toe aan het mengsel en roer goed door.

- Laat het mengsel afkoelen (ongeveer 20 minuten) en laat het daarna gedurende 40 minuten in de ijsmachine draaien.

- Als je ijs klaar is, kun je het gelijk opeten of je kunt het in een diepvriesbestendige bak doen en bewaren in de vriezer. Als je het uit de vriezer haalt, laat het dan 5 minuten op temperatuur komen, dan kun je het een stuk makkelijker oplepelen.

Resultaat