Koekjes basisrecept


Totale tijd: 1 uur en 40 min
Bereiding: 30 min
Oven: 12 min
Koelen: 1 uur
Stuks: 50
Kilocalorieën: 3330 kcal in totaal | 67 kcal per stuk
Kosten bij : €0,92 in totaal | €0,02 per stuk
Geplaatst op: 10 november 2019
Laatst bijgewerkt: 8 november 2020

Ingrediënten



5
50
Voor 50 stuks
Koekjes
  • 300 gram bloem
  • 225 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 150 gram witte basterdsuiker*
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
* Onderaan dit recept laat ik je zien wat het verschil is tussen basterdsuiker en kristalsuiker en waarom het dus een goed idee is om wel basterdsuiker te gebruiken.

Materiaal
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Vormpjes om uit te steken

Bereiding

Koekjes
- Snijd de boter in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het met (koude) handen tot een bal deeg.

- Laat het deeg een uur in de koelkast rusten. de boter wordt dan weer koud en dat zorgt ervoor dat ze in de oven niet zo gauw uitlopen.
- Neem het na een uur weer uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van +/-3 millimeter dik (het kan ook dikker, maar dan kan het zijn dat je baktijd iets langer wordt).

- Steek dan de vormpjes uit die je wil en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

- Bak de koekjes gedurende 12 minuten op 180°C tot ze een goudbruine kleur hebben. Voor dikkere koekjes kan de baktijd met een paar minuten toenemen. Zorg dat de oven echt goed voorverwarmd is, anders smelt de boter al voordat de koekjes knapperig worden. En ze blijven een beetje bleek als je ze te kort op de juiste temperatuur bakt.

- Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog een beetje zacht, dat hoort. Als ze afkoelen, worden ze harder.
- Tip: bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Glazuur
- Laat de koekjes minimaal 15 minuten afkoelen voor je het glazuur erop doet.
- Maak het glazuur volgens dit recept.
- Doe het glazuur in een spuitzak en spuit het op de koekjes of gebruik een lepeltje en satéprikker. Je kan een spuitzak ook zelf maken van een vierkantje bakpapier. Vouw het dan als een 'ijshoorntje' en plak het dicht met plakband.

Resultaat

Verschil basterdsuiker en kristalsuiker

- Basterdsuiker heeft een fijnere korrel dan kristalsuiker. Deeg met kristalsuiker is brokkeliger dan deeg met basterdsuiker en breekt makkelijker.
- Als je koekjes met kristalsuiker maakt, zie je de suikerkorrels soms nog zitten. Bovendien worden de koekjes met basterdsuiker mooier bruin (vind ik). Hieronder zie je een plaatje waarbij de koekjes links met basterdsuiker zijn en rechts met kristalsuiker. Als je inzoomt (op het plaatje klikken) zie je het verschil goed.