Kaneelbroodjes


Totale tijd: 3 uur
Bereiding: 35 min
Oven: 15 min
Rijzen: 1 uur en 30 min
Afkoelen: 30 min
Stuks: 20
Kilocalorieën: 3306 kcal in totaal | 165 kcal per stuk
Kosten bij : €1,58 in totaal | €0,08 per stuk
Geplaatst op: 1 september 2019
Laatst bijgewerkt: 25 mei 2024

Ingrediënten



5
50
Voor 20 stuks
Deeg
  • 250 mL warme melk
  • 7 gram droge gist
  • 400 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 75 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 1 theelepel kardemompoeder (liefst vers gemalen, maar voorgemalen kan ook) of 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout

Vulling
  • 75-100 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 75 gram suiker
  • 15 gram kaneel

Topping
  • Optioneel: parelsuikers
  • Voor cream cheese frosting of glazuur zie de dropdown-box hierboven

Materiaal
  • Ovenschaal
  • Beslagkom
  • Deegroller

Bereiding

Deeg
- Los de gist samen met een klein beetje suiker op in warme melk (je moet je vinger er nog in kunnen doen), laat dan heel even staan. Je zult zien dat er een beetje bubbeltjes ontstaan, dat is de werking van de gist.

- Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron).
- Doe de bloem, suiker, vanillesuiker en zout in de beslagkom. Voeg daarna ook de gesmolten boter, het ei en melkmengsel toe. Roer eerst even door met een vork en kneed daarna verder met je handen tot je een mooie bal hebt. Kneed ongeveer 10 minuten.

- Doe het deeg in een beslagkom en doe er een vochtige theedoek of vershoudfolie over. Laat gedurende 1 uur rijzen. Ga ondertussen verder met de vulling.


Vulling
- Maak de boter zacht of smelt hem zelfs helemaal. Meng daarna de suiker en kaneel erdoor tot je een smeuïge pasta krijgt.


Samenstellen
- Bestuif je aanrecht met bloem en rol deeg uit tot een rechthoekige lap, ongeveer 0,5 cm dik.

- Verdeel de vulling over het deeg.

- Rol het deeg op tot een lange rol. Trek het daarna eventueel nog een beetje uit elkaar, zodat het overal even dik is. Snijd dan rolletjes vanaf, ongeveer 1,5 cm dik.

- Leg de rolletjes op hun kant in een ingevette ovenschaal. Laat er een klein beetje ruimte tussen zodat ze nog kunnen uitzetten tijdens de tweede rijs. Je kunt er ook voor kiezen om de individuele rolletjes in een muffinvorm te doen, dan worden ze allemaal mooi rond.

- Laat de rolletjes nog eens een uur rijzen.

- Bestrijk de kaneelbroodjes met een losgeklopt ei. Doe dan de parelsuikers erop, als je die hebt.
- Bak de kaneelbroodjes gedurende 10-12 minuten op 180°C.


Cream cheese frosting
- Laat de kaneelbroodjes even afkoelen voor je de topping erop doet.

- Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron), hij mag niet helemaal smelten. Meng daarna de boter met de roomkaas en vanille-extract. Pas als dat goed gemengd is, kun je de poedersuiker erdoor mengen.

- Verdeel de topping over de kaneelbroodjes.

Resultaat


Glazuur
- Laat de kaneelbroodjes even afkoelen voor je de topping erop doet.

- Maak een papje van de poedersuiker en water of melk. Wees heel voorzichtig met het toevoegen van vloeistof, want het wordt heel gauw te dun.

- Verdeel de topping over de kaneelbroodjes.

Resultaat