Totale tijd: 2 uur Bereiding: 1 uur Oven: 30 min Afkoelen: 30 min Stuks: 12 Kilocalorieën: 3191 kcal in totaal | 266 kcal per stuk Kosten bij : €1,34 in totaal | €0,11 per stuk Geplaatst op: 22 oktober 2019 Laatst bijgewerkt: 7 januari 2024
Deeg
- Meng alle ingrediënten bij elkaar en kneed met je handen tot een grote bal.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het een half uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de boter koud blijft en je deeg niet zo plakkerig wordt.
In de tussentijd kun je de lemon curd gaan maken.
Lemon curd
- Maak de lemon curd volgens dit recept.
Bewaar de eiwitten voor de meringue (in een afgesloten bakje of beker in de koelkast).
Taart samenstellen
- Neem het deeg weer uit de koelkast en verdeel het in stukken.
Rol van elk stukje een bolletje. Knip een vierkantje bakpapier uit en knip het papiertje aan de zijkanten in. Druk het bolletje deeg plat en leg
het op het bakpapier, zoals op de foto. Je kunt dan het bakpapier met deeg en al in de muffinvorm doen, je hoeft het dan alleen nog wat platter
tegen de zijkanten aan te drukken.
- Ga zo door totdat je het goede aantal taartjes hebt bereikt.
- Als het deeg in de vormpjes zit, giet je de curd in de taartvorm.
- Bak de taartjes gedurende 20-25 minuten op 180°C. Houd ook de kleur in de gaten als ze in de oven zitten, om te voorkomen dat er
bruine of zwarte plekjes op komen (die je er overigens wel vanaf kan schrapen, mocht het gebeuren).
- Haal daarna de taartjes uit de vorm en laat ze afkoelen terwijl je de meringue maakt.
Meringue
- Maak de meringue volgens dit recept. Aan 1 eiwit per 12 mini-taartjes heb je genoeg.
- Als de taartjes afgekoeld zijn, kun je de meringue op de taart doen (met een spuitzak en spuitmondje of met een pannenlikker).
- Doe daarna de taartjes nog in de oven onder de grill. Hier krijgt de meringue een mooie goudbruine kleur van (gekaramelliseerde suiker).
Blijf bij de oven als je de grill gebruikt, want het gaat heel hard. Voor je het weet is de meringue zwart.
Voordeel van het gebruik van de oven is dat de meringue ook van binnen nog ietsjes harder wordt.
Je kunt eventueel ook een crème brûlée brander gebruiken, maar dan krijg je alleen de goudbruine kleur,
de meringue blijft dan een beetje aan de zachte kant.
- Tip: wil je de taart een dag van tevoren bakken, bewaar dan de eiwitten in de koelkast en maak dan de meringue op de dag van presentatie zelf.
Als je de taart de dag van tevoren maakt en hem daarna in de koelkast zet, wordt de meringue niet zo lekker.