Kaneelkoekjes


Totale tijd: 1 uur en 40 min
Bereiding: 30 min
Oven: 12 min
Koelen: 1 uur
Stuks: 50
Kilocalorieën: 3530 kcal in totaal | 71 kcal per stuk
Kosten bij : €1,14 in totaal | €0,02 per stuk
Geplaatst op: 10 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 10 mei 2024

Ingrediënten

5
50
Voor 50 stuks
Koekjes
  • 300 gram bloem
  • 225 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Snufje zout

Topping
  • 1-2 theelepels kaneel
  • 50 gram suiker

Materiaal
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Vormpjes om uit te steken

Bereiding

Koekjes
- Snijd de boter in kleine stukjes. Meng de boter en suiker. Doe dit in een keukenmachine of met de hand.

- Doe daarna de andere ingrediënten erbij en kneed tot een stevig deeg.

- Laat het deeg een uur in de koelkast rusten. de boter wordt dan weer koud en dat zorgt ervoor dat ze in de oven niet zo gauw uitlopen.
- Neem het na een uur weer uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van +/-3 millimeter dik (het kan ook dikker, maar dan kan het zijn dat je baktijd iets langer wordt).

- Maak de kaneeltopping door kaneel en suiker te mengen.

- Steek dan de vormpjes uit die je wil en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

- Bak de koekjes gedurende 12 minuten op 180°C tot ze een goudbruine kleur hebben. Voor dikkere koekjes kan de baktijd met een paar minuten toenemen. Zorg dat de oven echt goed voorverwarmd is, anders smelt de boter al voordat de koekjes knapperig worden. En ze blijven een beetje bleek als je ze te kort op de juiste temperatuur bakt.

- Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog een beetje zacht, dat hoort. Als ze afkoelen, worden ze harder.
- Tip: bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Resultaat