Paashaantjes


Totale tijd: 3 uur
Bereiding: 35 min
Oven: 20 min
Rijzen: 2 uur
Stuks: 16
Kilocalorieën: 2047 kcal in totaal | 128 kcal per stuk
Kosten bij : €0,67 in totaal | €0,04 per stuk
Geplaatst op: 27 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 27 maart 2021

Ingrediënten

5
50
Voor 16 stuks
Deeg
  • 300 mL warm water
  • 7 gram droge gist
  • 500 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 10 gram zout
  • 30 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 10 gram suiker
  • 16 rozijnen
  • 1 ei (om af te werken)
  • Optioneel: sesamzaad, maanzaad

Materiaal
  • Bakplaat
  • Beslagkom

Bereiding

Paashaantjes
- Dit recept komt heel erg overeen met dat van het basisrecept voor wit brood, maar voor het gemak schrijf ik het nog een keer uit.
- Los de gist op in warm water (je moet je vinger er nog in kunnen doen), roer een beetje en laat dan ongeveer 10 minuten staan. Je zult zien dat er een beetje bubbeltjes ontstaan, dat is de werking van de gist.

- Doe de bloem in een beslagkom en maak er een kuiltje in. Doe het gistmengsel in dat kuiltje en roer het even door.

- Tip: zout vermindert de werking van gist. Zorg er dus voor dat zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Als je de gist eerst door de bloem mengt, voorkom je dat al.
- Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron). Doe de boter, suiker en zout bij de bloem en mix door elkaar.

- Bestuif je aanrecht met wat bloem en kneed het deeg gedurende 10-15 minuten. Dat zorgt ervoor dat de gluten gaan 'ontwikkelen' en dat het deeg kan rijzen. Weersta de verleiding om heel veel extra bloem op het aanrecht te doen. Door het kneden wordt het deeg vanzelf minder plakkerig. Kneden kan op alle manieren die je wilt. Ik heb een filmpje bijgevoegd van de manier waarop ik het chill vind om te doen.

- Na het kneden ziet het er zo uit. Vet een beslagkom in met een dun laagje olie. Dat zorgt ervoor dat je deeg er na het rijzen makkelijk uit komt. Doe je deeg dan in de beslagkom en doe vershoudfolie of een natte theedoek over de kom. Laat 1 uur rijzen op een warme plek (bij mij was dat op de verwarming), dit is de eerste rijs.

- Na een uur is je deeg gerezen. Haal de vershoudfolie van je beslagkom af (en bewaar eventueel). Doe een heel klein beetje olie op je aanrecht en stort je deeg erop.

- Laat je deeg in een ronde vorm liggen en verdeel het deeg zoals op de foto (dat is makkelijk, dan heb je gelijk langwerpige stukjes deeg).

- Vorm de langwerpige stukjes deeg zoals op onderstaande foto. Het bovenlijf van het haantje is wat dunner dan het bovenlijf. Laat het deeg weer een uur rijzen.

- Na een uur is je deeg weer gerezen. Duw dan een rozijn op de plek van het oogje in het deeg. Eventueel kun je het deeg inknippen zoals op de tekening, om zo een snavel en veren te maken. Klop dan een ei los en bestrijk de haantjes met een laagje ei. Eventueel kun je nog sesamzaad of maanzaad over de haantjes strooien.

- Bak gedurende 15-20 minuten op 220°C. Tip: om te testen of je brood gaar is, tik je op (de onderkant van) het brood. Als het hol klinkt, is het goed.

Resultaat