Totale tijd: 1 uur en 20 min - 1 uur en 40 min Bereiding: 1 uur en 20 min - 1 uur en 40 min Oven: 40 min - 1 uur Personen: 32 (als je uit gaat van 1 plakje van 1 cm per persoon) Kilocalorieën: 6731 kcal in totaal | 210 kcal per portie Kosten bij : €4,68 in totaal | €0,15 per portie Geplaatst op: 29 januari 2021 Laatst bijgewerkt: 29 januari 2021
Ingrediënten
Spekkoek
500 gram boter (omdat er in deze taart zoveel boter zit, is het echt belangrijk dat je roomboter hebt en niet margarine)
10 eieren
Snufje zout
1 zakje vanillesuiker
400 gram witte basterdsuiker
250 gram bloem
6 theelepels kaneel
2,5 theelepels gemalen kruidnagel
1,5 theelepels gemalen nootmuskaat
1,5 theelepels kardemompoeder
1 theelepel anijspoeder
Materiaal
Taartvorm 24 cm doorsnede*
Beslagkom van minimaal 2 L inhoud
Beslagkom van minimaal 3 L inhoud
*Wil je meer laagjes? Gebruik dan een kleine taartvorm van 20-22 cm doorsnede.
Bereiding
Beslag
- Haal de boter uit de koelkast.
- Scheid de eieren in de eidooiers en eiwtten. Splits het ei eerst boven een glas en doe daarna het eiwit in een grote beslagkom (van 2 L inhoud).
Door het een voor een te doen, verpest je het minder snel als er een beetje eigeel bij het eiwit komt.
De eidooiers doe je in een klein bakje.
- Doe de boter in een beslagkom (van 3 L inhoud) en maak hem zacht (hij hoeft niet te smelten). Dat kan au bain-marie of even in de magnetron.
Klop de boter luchtig.
- Doe de eidooiers een voor een bij de boter en mix.
- Doe daarna ook een snufje zout en het zakje vanillesuiker bij het botermengsel en mix.
- Doe de witte basterdsuiker beetje bij beetje bij het botermengsel en mix.
- Klopt het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het botermengsel.
- Spatel daarna de bloem beetje bij beetje door het botermengsel.
- Verdeel het beslag over twee beslagkommen. De ene beslagkom blijft naturel. Bij de andere beslagkom doe je de specerijen, dit wordt
het gekruide beslag. Meng de specerijen goed door het beslag.
Bakken
- Nu kun je gaan bakken. Bekleed eerst een bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Verwarm de oven vast voor op 180°C.
- Doe een laagje naturelbeslag in de bakvorm. Spreid het uit met de achterkant van een lepel of met een paletmes. Het laagje mag niet
dikker zijn dan 5 millimeter. Zorg dat je voor alle laagjes (behalve de eerste) dezelfde hoeveelheid beslag gebruikt.
- Doe de bakvorm gedurende 5 minuten op 180°C in de oven.
- Haal de bakvorm uit de oven en zet de oven vast om naar de grillstand.
- Doe een hoeveelheid van het gekruide beslag in de bakvorm en wacht 1-2 minuten. Omdat het beslag veel boter bevat, zal het beslag gaan smelten.
Dit maakt het eigenlijk alleen maar makkelijker om uit te smeren :). Smeer het laagje gelijkmatig uit.
- Doe de bakvorm nu in de oven (op grillstand dus). Afhankelijk van hoe hard je grill staat, duurt het 2 tot 4 minuten voor het laagje klaar is.
Het laagje is klaar als ie er aan de bovenkant droog uit ziet.
- Haal de bakvorm uit de oven en doe er nu een laagje naturelbeslag in. Doe dit weer 2-4 minuten onder de grill. Wissel
het naturelbeslag en gekruide beslag af, totdat al het beslag op is.
- Als alle laagjes klaar zijn, zet je de oven weer om van grillstand naar 150°C hetelucht of boven-onderwarmte.
Bak de spekkoek nog gedurende 15 minuten.
- Laat de spekkoek 5 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.