Lemon meringue taart


Totale tijd: 2 uur
Bereiding: 30 - 40 min
Oven: 35 min
Afkoelen: 30 min
Personen: 12
Kilocalorieën: 4728 kcal in totaal | 394 kcal per portie
Kosten bij : €2,22 in totaal | €0,19 per portie
Geplaatst op: 26 oktober 2019
Laatst bijgewerkt: 7 januari 2024

Ingrediënten

Deeg
  • 225 gram bloem
  • 150 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 80 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Lemon curd
  • 125 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 2 citroenen: rasp en sap
  • 200 gram suiker
  • 3 eierdooiers (bewaar de eiwitten!)*
  • 50 gram bloem
*Je houdt in dit recept als het goed is 1 eiwit over. Je mag deze ook bij de curd erbij doen. Dan doe je dus 2 eierdooiers en 1 ei in de curd.

Meringue (Franse)**
  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
**Meer lezen over andere soorten meringue? Check Alles over meringue. Je kunt dit recept ook met Italiaanse meringue maken, daar worden de eiwitten gekookt.

Materiaal
  • Taartvorm 24 cm doorsnede
  • Beslagkom
  • Steelpannetje of kookpan
  • Mixer of garde

Bereiding

Deeg
- Meng alle ingrediënten bij elkaar en kneed met je handen tot een grote bal.

- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het een half uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de boter koud blijft en je deeg niet zo plakkerig wordt. In de tussentijd kun je de lemon curd gaan maken.

Lemon curd
- Maak de lemon curd volgens dit recept. Bewaar de eiwitten voor de meringue (in een afgesloten bakje of beker in de koelkast).

Taart samenstellen
- Neem het deeg weer uit de koelkast en verdeel het in twee stukken: een stuk voor de bodem en een stuk voor de randen. Je kan een deegroller gebruiken om het stuk voor de bodem plat te maken, maar ik vind het met mijn handen makkelijker. Dit deeg is namelijk een beetje plakkerig en dan blijft er meer aan de deegroller zitten dan handig is.
- Doe eerst bakpapier in je taartvorm of vet hem in. Bekleed dan dus de taartvorm met het deeg. Het deeg moet aan de randen ongeveer 2-3 cm hoog zijn. Tijdens het bakken zakt dit nog wat in, dat is niet erg.

- Optioneel: je kunt ook de taart eerst blind bakken, dat zorgt ervoor dat je aan de zijkant een wat dunere taartrand krijgt, omdat hij tijdens het bakken niet inzakt. Bekleed dan je taartvorm met het deeg en doe er daarna bakpapier in. Doe dan de blindbakvulling erin en bak eerst 10-15 minuten met de blindbakvulling. Ga daarna verder volgens het recept.
- Als het deeg in de taartvorm zit, giet je de curd in de taartvorm.

- Bak de taart gedurende 30 minuten op 180°C. Heb je de taart al eerder met blindbakvulling gebakken, houd dan nu 20 minuten aan. Na het bakken krijgt de curd een gekleurd laagje bovenop, dat komt door de bloem en eidooier die gebakken zijn. Als het laagje er niet op komt, niet getreurd, dan is je curd zeker niet mislukt. Laat daarna de taart minimaal een half uur afkoelen.

Meringue
- Maak de meringue volgens dit recept. Je kunt ook Italiaanse meringue maken.
- Als de taart afgekoeld is, kun je de meringue op de taart doen. Doe de meringue op de taart. Dat kan met een spuitzak en spuitmondje, maar je kunt de meringue ook gewoon over de taart verdelen met een lepel of spatel. Maak er een beetje pieken van, dat staat mooi.

- Doe daarna de taart nog in de oven onder de grill. Bij mij duurt het 5 minuten, maar het verschilt per oven. Blijf bij de oven als je de grill gebruikt, want het gaat heel hard. Voor je het weet is de meringue verbrand. Voordeel van het gebruik van de oven is dat de meringue ook van binnen nog ietsjes harder wordt. Je kunt eventueel ook een crème brûlée brander gebruiken, maar dan krijg je alleen de goudbruine kleur, de meringue blijft dan een beetje aan de zachte kant.

- Tip: wil je de taart een dag van tevoren bakken, bewaar dan de eiwitten in de koelkast en maak dan de meringue op de dag van presentatie zelf. Als je de taart de dag van tevoren maakt en hem daarna in de koelkast zet, wordt de meringue niet zo lekker.

Resultaat