Rotiplaat

Totale tijd: 2 uur
Bereiding: 1 uur
Rijzen: 1 uur
Personen: 5 (ga uit van 1 rotiplaat per persoon)
Kilocalorieën: 2177 kcal in totaal | 435 kcal per portie
Kosten bij : €0,77 in totaal | €0,15 per portie
Credits: aangepast naar het recept van Jurino Ignacio van Soulfood
Geplaatst op: 17 november 2023
Laatst bijgewerkt: 17 november 2023

Ingrediënten

1
10
Voor 5 porties
Deeg
  • 500 gram bloem
  • 250-300 mL water
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel zout

Vulling
  • 125 gram gele spliterwten (let op, niet hetzelfde als gele splitlinzen), deze koop je bij een wat grotere supermarkt of bij de toko
  • 0,25-0,5 bouillonblokje (kippenbouillon) (afhankelijk van hoeveel water je nodig hebt)
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 theelepel Hindoestaanse/Surinaamse masalakruiden, deze koop je bij een wat grotere supermarkt of bij de toko

Materiaal
  • Beslagkom
  • Blender, food processor of staafmixer
  • Deegroller
  • Koekenpan

Bereiding

Rotiplaat

1
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een beslagkom en kneed tot een mooie bal deeg. Laat minimaal een uur rusten. Maak intussen de vulling.

Vulling

2
Je kunt rotiplaten met verschillende dingen vullen, in dit recept worden spliterwten gebruikt.
3
Was de spliterwten en doe ze samen met het bouillonblokje en kurkuma in een pan water. Kook in ongeveer 40 minuten gaar.
4
Snijd ondertussen de knoflook.
5
Laat de spliterwten dan even uitlekken en maal ze dan fijn tot je een poederachtige structuur krijgt.
6
Doe een beetje olie in een koekenpan, bak dan de knoflook gedurende 2 minuten. Doe dan de spliterwten en de massala erbij en bak nog 5 minuten tot de erwten een mooi kleurtje hebben gekregen.

Rotiplaat

7
Verdeel het deeg in het gewenste aantal. Maak bolletjes van elk stuk. Duw een bolletje een beetje plat en maak in het midden een kuiltje. Leg hier 2 eetlepels van de spliterwtenvulling in.
8
Vouw de randen om de vulling heen en zorg dat het bolletje goed dicht zit.
9
Draai het bolletje om en draai hem nog een paar keer rond onder je hand zodat het weer een mooi bolletje wordt.
10
Bestuif je aanrecht met bloem en rol de bolletjes plat uit zodat je een rotiplaat krijgt. Zelfgemaakt zijn ze altijd wat dikker dan van de toko, dat geeft niet.
11
Doe een klein beetje olie in een koekenpan en bak dan de rotiplaten. Bak ongeveer 3-5 minuten per kant zodat ze mooi goudbruin worden.

Resultaat