Appel-kruimelvlaai


Totale tijd: 2 uur en 5 min
Bereiding: 40 min
Oven: 25 min
Rijzen: 1 uur
Personen: 1
Kilocalorieën: 3349 kcal in totaal | 3349 kcal per portie
Kosten bij : €2,17 in totaal | €2,17 per portie
Geplaatst op: 10 september 2021
Laatst bijgewerkt: 10 september 2021

Ingrediënten

Deeg
  • 100 mL melk
  • 7 gram droge gist
  • 250 gram bloem
  • Snufje zout
  • 30 gram boter
  • 30 gram suiker
  • 0,5 ei of 1 eidooier

Vulling
  • 1 kg appels
  • 50 mL water
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel

Kruimellaag
  • 80 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 130 gram bloem
  • 80 gram suiker

Materiaal
  • Vlaaivorm van 26 cm doorsnede
  • Beslagkom
  • Kookpan of steelpannetje

Bereiding

Deeg
- Los de gist op in de lauwe melk. Maak de boter zacht, maar smelt hem niet helemaal.

- Doe alle ingrediënten in een beslagkom, zorg dat het zout en het gistmengsel elkaar bij het inschenken niet raken.

- Kneed alle ingrediënten tot een deeg. Kneed ongeveer 10 minuten lang.

- Laat het deeg een uur rijzen.


Vulling
- Schil de appels en snijd ze in grove blokjes. Doe ze samen met een klein laagje water (dat voorkomt verbranden), de suiker en kaneel in een pan en kook tot de appels zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.


Kruimellaag
- Snijd de boter in blokjes.
- Doe de boter, bloem en suiker bij elkaar. Kneed het losjes en wrijf tussen je handen zodat er kruimels ontstaan. Als je echt gaat kneden, ontstaat er een bal deeg en dat wil je niet.


Taart samenstellen
- Als het deeg gerezen heeft, rol je het uit. Bekleed een ingevette vlaaivorm met het deeg.

- Doe de appelvulling in de vlaaivorm. Snijd de randjes van het deeg mooi bij. Doe de kruimels bovenop.

- Bak de taart gedurende 25 minuten op 200°C.

Resultaat