Totale tijd: 2 uur en 5 min Bereiding: 40 min Oven: 25 min Rijzen: 1 uur Personen: 1 Kilocalorieën: 3349 kcal in totaal | 3349 kcal per portie Kosten bij : €2,17 in totaal | €2,17 per portie Geplaatst op: 10 september 2021 Laatst bijgewerkt: 10 september 2021
Ingrediënten
Deeg
100 mL melk
7 gram droge gist
250 gram bloem
Snufje zout
30 gram boter
30 gram suiker
0,5 ei of 1 eidooier
Vulling
1 kg appels
50 mL water
30 gram suiker
1 theelepel kaneel
Kruimellaag
80 gram boter of (plantaardige) margarine
130 gram bloem
80 gram suiker
Materiaal
Vlaaivorm van 26 cm doorsnede
Beslagkom
Kookpan of steelpannetje
Bereiding
Deeg
- Los de gist op in de lauwe melk. Maak de boter zacht, maar smelt hem niet helemaal.
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom, zorg dat het zout en het gistmengsel elkaar bij het inschenken niet raken.
- Kneed alle ingrediënten tot een deeg. Kneed ongeveer 10 minuten lang.
- Laat het deeg een uur rijzen.
Vulling
- Schil de appels en snijd ze in grove blokjes. Doe ze samen met een klein laagje water (dat voorkomt verbranden), de suiker en kaneel
in een pan en kook tot de appels zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Kruimellaag
- Snijd de boter in blokjes.
- Doe de boter, bloem en suiker bij elkaar. Kneed het losjes en wrijf tussen je handen zodat er kruimels ontstaan.
Als je echt gaat kneden, ontstaat er een bal deeg en dat wil je niet.
Taart samenstellen
- Als het deeg gerezen heeft, rol je het uit. Bekleed een ingevette vlaaivorm met het deeg.
- Doe de appelvulling in de vlaaivorm. Snijd de randjes van het deeg mooi bij. Doe de kruimels bovenop.