Tante Wiepcake


Totale tijd: 1 uur
Bereiding: 20 min
Oven: 40 min
Personen: 12 (of 24 kleinere porties)
Kilocalorieën: 4666 kcal in totaal | 389 kcal per portie
Kosten bij : €2,44 in totaal | €0,20 per portie
Geplaatst op: 21 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 11 februari 2021

Ingrediënten

Deeg
  • 200 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 7,5 gram bakpoeder mengen met 250 gram bloem)
  • 125 gram havermoutvlokken
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • Snufje zout

Vulling
  • 4 appels
  • 2 eetlepels kaneel
  • 125 gram rozijnen
  • Variatie: met 2 appels en 2 peren in plaats van 4 appels

Materiaal
  • Bakvorm van ongeveer 30x25 cm*
  • Beslagkom
*Traditioneel wordt dit recept gemaakt met hoeveelheden voor een hele bakplaat in de oven (+/- 44x34 cm). Als je dat ook wil, gebruik dan de omrekentool.

Bereiding

Tante Wiepcake
- Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in kleine stukjes.

- Doe dan kaneel over de appels en roer door elkaar om te zorgen dat het goed verspreidt.

- Smelt de boter.

- Meng de havermout, zelfrijzend bakmeel, zout en basterdsuiker door elkaar.

- Doe de boter bij het havermoutmengsel en roer goed.

- Bekleed een ovenschaal (of zelfs je hele bakplaat) met bakpapier en verdeel driekwart van het deeg erover. Druk het aan met je hand of een spatel.

- Strooi dan de rozijnen over het deeg en daarna de appels.

- Verkruimel de rest van het deeg over de ovenschaal/bakplaat en druk het met je platte hand iets aan.

- Bak de plaatcake gedurende 40 minuten op 180°C in de oven. Laat het minimaal 10 minuten afkoelen voor je aansnijdt, anders brokkelt het uit elkaar.

- Tip: met een bolletje ijs is dit ook een heerlijk toetje.

Resultaat