Totale tijd: 50 min Bereiding: 20 min Oven: 30 min Porties: 16 Kilocalorieën: 3214 kcal in totaal | 201 kcal per portie Kosten bij : €0,93 in totaal | €0,06 per portie Geplaatst op: 31 maart 2023 Laatst bijgewerkt: 31 maart 2023
Ingrediënten
Boterkoek
200 gram boter (het is voor de smaak wel belangrijk dat het echt roomboter is en geen margarine)
100 gram witte basterdsuiker (als je dit niet hebt, kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken)
100 gram suiker (kristalsuiker)
1 zakje vanillesuiker
Snufje zout
250 gram bloem
1 ei
Optioneel: sap en rasp van 0.5 citroen (of 1 limoen)
Nog 0,5 ei om te bestrijken
Materiaal
Taartvorm van 24 cm doorsnede of een bakvorm van 20 bij 20 cm
Beslagkom
Optioneel: mixer
Bereiding
Boterkoek
- Mix de roomboter, basterdsuiker, gewone suiker en vanillesuiker (liefst met een mixer) tot een luchtige massa.
- Voeg dan ook een ei, zout, bloem en citroensap en -rasp toe. Mix nogmaals tot een samenhangend deeg.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet hem goed invet. Verdeel het deeg over de bakvorm en verspreid het met je handen. Maak de bovenkant mooi glad, gebruik
hier eventueel de achterkant van een lepel voor.
- Klop nog een half ei los en bestrijk het deeg hiermee. Maak met een vork een raster- of ruitpatroon bovenop.
- Bak de boterkoek gedurende 30 minuten op 180°C.
- Voor een écht goed resultaat laat je de boterkoek nog 4-6 uur in de koelkast koelen.