Totale tijd: 3 uur Bereiding: 1 uur Afkoelen: 2 uur Stuks: 90 Kilocalorieën: 3736 kcal in totaal | 42 kcal per stuk Kosten bij : €3,49 in totaal | €0,04 per stuk Geplaatst op: 28 mei 2021 Laatst bijgewerkt: 28 mei 2021
Ingrediënten
Daim
200 gram suiker
Een scheutje water en later nog eens 50 mL water
Nog eens 200 gram suiker
250 mL slagroom
Snufje zout
50 gram amandelmeel
200 gram melkchocolade
Materiaal
Steelpannetje of kookpan van minimaal 1L
Suikerthermometer
Bakplaat of bakvorm van ongeveer 30x40 cm
Beslagkom
Bereiding
Daim
- In de Zweedse recepten gebruiken ze ljus sirap=lichte siroop, dat is in Nederland echter niet verkrijgbaar. Je kunt het vervangen door
golden syrup, maar je kunt ook zelf golden syrup/suikersiroop maken.
- Doe het eerste deel van de suiker in een pan en doe er een beetje water bij, genoeg zodat de suiker net allemaal nat wordt.
- Breng het aan de kook, probeer het ongeveer rond de 110°C te houden, in ieder geval niet boven de 120°C. Laat het pruttelen tot
het een mooi goudgeel kleurtje krijgt. Dit kan wel 15-30 minuten duren.
- Als het een mooi goudgeel kleurtje heeft, doe je de rest van het water erbij en roer even door. Je hebt nu golden syrup gemaakt.
- Doe de rest van de suiker bij de siroop. Als de suiker is opgelost, doe je ook een snufje zout en de slagroom erbij. Let op, slagroom zet
(net als melk) uit als het warm wordt, je pannetje moet dus groot genoeg zijn. Ik moest halverwege even van pan wisselen hierom :).
- Breng het geheel weer aan de kook tot het 130°C heeft bereikt. Dit kan ook weer een tijdje duren, afhankelijk van hoe hoog je (gas)pit staat.
Blijf gedurende het kookproces roeren met een spatel om te voorkomen dat de bodem verbrandt.
- Als het geheel 130°C heeft bereikt, kook je nog 1-2 minuutjes door en dan doe je ook het amandelmeel erbij.
- Meng het goed en stort het daarna uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Na 1-2 minuten kun je met een spatel of lepel lijntjes aanbrengen,
je kunt de stukjes hierdoor later makkelijker breken.
- Laat het 1-2 uur afkoelen.
- Als de karamel is afgekoeld, kun je het in stukjes breken.
- Smelt de chocolade en dip de stukjes karamel in de chocolade. Laat deze gedurende 1-2 uur afkoelen en drogen op een velletje bakpapier.