Totale tijd: 45 min Bereiding: 45 min Stuks: 40 (5 p.p. voor een voorgerecht, 15 p.p. voor een hoofdgerecht) Kilocalorieën: 817 kcal in totaal | 20 kcal per stuk Kosten bij : €7,60 in totaal | €0,19 per stuk Credits:een Japanse youtube-mevrouw Geplaatst op: 10 maart 2020 Laatst bijgewerkt: 6 juni 2023
Ingrediënten
Gyoza
180 gram gehakt (rund of varken)
4 bosuien
180 gram champignons
150 gram spitskool of Chinese kool
Optioneel: 100 gram paksoi
1 teentje knoflook
2 cm gember
1 theelepel sojasaus
Optioneel: 1 theelepel sesamolie
Optioneel: 1 theelepel mirin of sake
Zout, peper
40 gyoza-velletjes van de toko (ik gebruikte
deze)
Klein bakje water
Olijfolie of zonnebloemolie
Serveer met mix van 1 eetlepel sojasaus + 1 theelepel rijstazijn
Materiaal
Beslagkom
Koekenpan met deksel
Bereiding
Gyoza
- Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Snijd de champignons in kleine blokjes (max 5 mm). Snijd de (spits)kool en eventueel paksoi in kleine stukjes/reepjes.
Snijd de knoflook en gember in kleine stukjes (max 2 mm).
- Meng in een (beslag)kom het gehakt, de bosuien, champignons, kool, knoflook en gember. Als je het goed gemengd hebt, voeg dan de sojasaus
en eventueel ook mirin en sesamolie toe. Als ook de vloeibare delen goed zijn gemengd, voeg je nog peper en zout toe. Meng dan nog een keer
en druk het plat (dat ziet er niet appetijtelijk uit, maar is wel handig).
- Neem een gyozavelletje in je hand en leg daar een ruime theelepel van de vulling op. Doop je vinger in het water en bestrijk de buitenste
rand met water (dan blijft het goed plakken bij het dichtvouwen). Vouw het velletje dubbel en vouw hem dicht (zie foto's).
Het filmpje van het originele recept is ook heel handig om de vouwtechniek te bekijken:
https://youtu.be/z60_v7NhFck?t=185. Onderstaande foto's komen uit dat filmpje.
- Leg de gevouwen gyoza op een snijplank of een bord.
- Tip: je kunt ongebakken gyoza ook invriezen. Leg ze dan eerst op bijvoorbeeld een snijplank in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn,
kun je ze in een bakje of zakje doen.
- Verhit olijfolie in een pan en zorg dat de hele pan met olijfolie bestreken is. Je moet echt wachten tot de olie goed heet is,
anders gaan de gyoza olie opzuigen in plaats van dat ze knapperig worden.
- Als de olie heet is, leg je de gyoza een voor een in de pan. Laat ze ongeveer 5 minuten bakken tot de onderkant een lichtbruin, knapperig laagje heeft.
- Als de gyoza een knapperig laagje heeft, doe je een klein laagje water in de pan (zie ook de foto hieronder en het
filmpje voor hoeveel ongeveer). Doe dan gelijk de deksel op de pan en laat het ongeveer 5 minuten stomen.
Het gehakt is dan gaar.
- Haal na 5 minuten de deksel van de pan, als het goed is zit er dan geen of heel weinig water meer in de pan.
Doe dan een theelepel olie in de pan. Bak ze dan nog 2 minuutjes, dan zijn ze klaar!
Maak een mix van sojasaus en rijstazijn om de gyoza in te dippen.