Gyoza (Japanse dumplings)


Totale tijd: 45 min
Bereiding: 45 min
Stuks: 40 (5 p.p. voor een voorgerecht, 15 p.p. voor een hoofdgerecht)
Kilocalorieën: 817 kcal in totaal | 20 kcal per stuk
Kosten bij : €7,60 in totaal | €0,19 per stuk
Credits: een Japanse youtube-mevrouw
Geplaatst op: 10 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2023

Ingrediënten

5
90
Voor 40 stuks
Gyoza
  • 180 gram gehakt (rund of varken)
  • 4 bosuien
  • 180 gram champignons
  • 150 gram spitskool of Chinese kool
  • Optioneel: 100 gram paksoi
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 theelepel sojasaus
  • Optioneel: 1 theelepel sesamolie
  • Optioneel: 1 theelepel mirin of sake
  • Zout, peper
  • 40 gyoza-velletjes van de toko (ik gebruikte deze)
  • Klein bakje water
  • Olijfolie of zonnebloemolie
  • Serveer met mix van 1 eetlepel sojasaus + 1 theelepel rijstazijn

Materiaal
  • Beslagkom
  • Koekenpan met deksel

Bereiding

Gyoza
- Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Snijd de champignons in kleine blokjes (max 5 mm). Snijd de (spits)kool en eventueel paksoi in kleine stukjes/reepjes. Snijd de knoflook en gember in kleine stukjes (max 2 mm).

- Meng in een (beslag)kom het gehakt, de bosuien, champignons, kool, knoflook en gember. Als je het goed gemengd hebt, voeg dan de sojasaus en eventueel ook mirin en sesamolie toe. Als ook de vloeibare delen goed zijn gemengd, voeg je nog peper en zout toe. Meng dan nog een keer en druk het plat (dat ziet er niet appetijtelijk uit, maar is wel handig).

- Neem een gyozavelletje in je hand en leg daar een ruime theelepel van de vulling op. Doop je vinger in het water en bestrijk de buitenste rand met water (dan blijft het goed plakken bij het dichtvouwen). Vouw het velletje dubbel en vouw hem dicht (zie foto's). Het filmpje van het originele recept is ook heel handig om de vouwtechniek te bekijken: https://youtu.be/z60_v7NhFck?t=185. Onderstaande foto's komen uit dat filmpje.

- Leg de gevouwen gyoza op een snijplank of een bord.

- Tip: je kunt ongebakken gyoza ook invriezen. Leg ze dan eerst op bijvoorbeeld een snijplank in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een bakje of zakje doen.
- Verhit olijfolie in een pan en zorg dat de hele pan met olijfolie bestreken is. Je moet echt wachten tot de olie goed heet is, anders gaan de gyoza olie opzuigen in plaats van dat ze knapperig worden.

- Als de olie heet is, leg je de gyoza een voor een in de pan. Laat ze ongeveer 5 minuten bakken tot de onderkant een lichtbruin, knapperig laagje heeft.

- Als de gyoza een knapperig laagje heeft, doe je een klein laagje water in de pan (zie ook de foto hieronder en het filmpje voor hoeveel ongeveer). Doe dan gelijk de deksel op de pan en laat het ongeveer 5 minuten stomen. Het gehakt is dan gaar.

- Haal na 5 minuten de deksel van de pan, als het goed is zit er dan geen of heel weinig water meer in de pan. Doe dan een theelepel olie in de pan. Bak ze dan nog 2 minuutjes, dan zijn ze klaar! Maak een mix van sojasaus en rijstazijn om de gyoza in te dippen.

Resultaat