Totale tijd: 1 uur Bereiding: 45 min Oven: 15 min Personen: 4 Kilocalorieën: 3193 kcal in totaal | 798 kcal per portie Kosten bij : €4,81 in totaal | €1,20 per portie Geplaatst op: 24 april 2020 Laatst bijgewerkt: 24 april 2020
Ingrediënten
Pasteitjes
16 plakjes bladerdeeg
Bloem om je aanrecht te bestuiven
1 ei
Kipragout
700 mL water
1 kippenbouillonblokje
200 gram kipfilet
30 gram boter of (plantaardige) margarine
50 gram bloem
250 gram champignons
Zout, peper
Materiaal
Twee cirkelvormige dingen waarmee je rondjes kunt uitsteken. Ik gebruikte een koekjesuitsteker van 7 cm en een van 5 cm doorsnede
Steelpannetje
Kookpan
Garde
Koekenpan
Bereiding
Pasteitjes
- Tip: haal de bladerdeegplakjes niet allemaal tegelijk uit de vriezer. Als ze te ver ontdooid zijn, is het een stuk moeilijker om
te snijden.
- Bestuif je aanrecht met wat bloem. Snijd met de 7 cm-uitsteker (daarvan passen er precies 2 in een plakje bladerdeeg)
32 cirkels uit de plakjes bladerdeeg.
- 8 van de 32 cirkels worden de bodems, leg deze apart op een met bakpapier beklede bakplaat.
- 24 van de 32 cirkels steek je nog een keer uit met de 5 cm-uitsteker zodat je een ring krijgt.
De kleinere cirkels kun je gebruiken als 'dekseltje' of doe er wat anders leuks mee.
- Bouw drie ringen bovenop een bodem zodat je een bakje krijgt. Je hebt dus uiteindelijk 8 bakjes.
Het gaat in de oven nog uitzetten, dus er komt nog hoogte in.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van de bakjes.
- Klop een ei los en bestrijk de bakjes met ei, dat zorgt ervoor dat ze een mooi kleurtje krijgen.
- Bak de pasteitjes gedurende 15 minuten op 200°C.
- Tip: je houdt bij het snijden van de plakjes bladerdeeg best veel 'afval' over. Dit hoef je natuurlijk niet weg te gooien, je kunt er ook
wat anders leuks van maken. De kleine rondjes van 5 cm zou je zelfs nog een keer kunnen uitsteken voor kleinere bakjes.
Of smeer ze in met wat pesto en maak er een snack van.
Kipragout
- Breng het water aan de kook in het steelpannetje en los het bouillonblokje erin op.
- Snijd ondertussen de kipfilet in kleine blokjes.
- Als de bouillon kookt, doe je de kip erin. Kook de kip gaar in de bouillon, dat duurt ongeveer 10-15 minuten.
- Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Halveer de plakjes als je grote champignons hebt.
- Als de kip gaar is, haal je deze uit de bouillon. Leg de kip op een snijplank en trek met twee vorken de kip uit elkaar.
- Doe de boter in een kookpan en laat hem smelten.
- Als de boter gesmolten is, doe je de bloem erbij en roer je tot het een soort deeg wordt.
- Doe beetje bij beetje de bouillon (zonder kip dus) bij het bloem-botermengsel zodat het een dikke saus wordt. Gebruik eventueel een garde
om klontjes weg te werken. (Op de video is de saus zelfs nog een beetje aan de dunne kant.)
- Bak ondertussen de champignons in een koekenpan (ongeveer 5-10 minuten).
- Als de saus klaar is, doe je de champignons en de kip erbij. Voeg naar smaak zout en peper toe. Roer alles door elkaar en laat nog 5 minuten pruttelen.