Kersenvlaai


Totale tijd: 2 uur en 30 min
Bereiding: 40 min
Oven: 30 min
Rijzen: 1 uur
Afkoelen: 30 min
Personen: 12
Kilocalorieën: 3031 kcal in totaal | 253 kcal per portie
Kosten bij : €3,12 in totaal | €0,26 per portie
Geplaatst op: 30 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 30 juli 2021

Ingrediënten

Deeg*
  • 150 mL melk
  • 10 gram droge gist
  • 375 gram bloem
  • Snufje zout
  • 45 gram boter
  • 45 gram suiker
  • 1 ei
*2/3e hiervan is voor de vorm, 1/3e is voor het raster bovenop

Vulling
  • 700 gram kersen (ontpit), vers of in een pot
  • 150 mL water of uitlekvocht van de kersen
  • Nog eens 50 mL water of uitlekvocht van de kersen
  • 50-100 gram suiker
  • 15 gram maizena of aardappelzetmeel
  • Optioneel: 8 gram vanillesuiker
  • Optioneel: 1 eetlepel citroensap
  • 20-30 gram paneermeel
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel suiker

Materiaal
  • Vlaaivorm van 26 cm doorsnede
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Steelpannetje of kookpan
  • Optioneel: rasterroller

Bereiding

Deeg
- Los de gist op in de lauwe melk. Maak de boter zacht, maar smelt hem niet helemaal.

- Doe alle ingrediënten in een beslagkom, zorg dat het zout en het gistmengsel elkaar bij het inschenken niet raken.

- Kneed alle ingrediënten tot een deeg. Kneed ongeveer 10 minuten lang.

- Laat het deeg een uur rijzen.


Vulling
- Terwijl het deeg rijst, kun je de kersenvulling maken.
- Ontpit de kersen als je verse kersen gebruikt.

- Doe de kersen samen met de suiker en het eerste deel van het water/uitlekvocht in een steelpannetje en warm op. Bij verse kersen heb je wat meer suiker nodig dan bij de kersen uit pot.

- Meng de rest van het water/uitlekvocht en de maizena tot een papje en voeg dit toe aan de kersen in de pan.

- Roer goed (zonder alle kersen kapot te maken) en kook nog ongeveer 5 minuten door tot het sap wat dikker is geworden.

- Laat de vulling afkoelen voor je hem in de vlaai verwerkt.

Taart samenstellen
- Als het deeg gerezen heeft, neem je 2/3e van het deeg voor in de vorm. Rol dit deel uit en bekleed een ingevette vlaaivorm met het deeg.

- Bestrooi de bodem met paneermeel. Doe daarna de kersenvulling in de vlaaivorm.

- Rol het andere 1/3e deel van het deeg uit tot een langwerpige ovale plak. Gebruik een rasterroller of vlaaistans om een raster te maken. Als je deze niet hebt, kun je gewoon lange stroken van het deeg snijden (ongeveer 1 cm breed) en hier een raster mee maken. Voor meer instructies voor het raster kijk je op Laura's bakery.

- Leg het raster op de taart. Snijd daarna de randjes van het deeg mooi bij.

- Bestrijk het raster met een beetje water en bestrooi nog met kristalsuiker of andere grove suiker.
- Bak de taart gedurende 25-30 minuten op 200°C. Laat de vlaai afkoelen voor je hem aansnijdt.


Resultaat