Totale tijd: 2 uur en 30 min Bereiding: 40 min Oven: 30 min Rijzen: 1 uur Afkoelen: 30 min Personen: 12 Kilocalorieën: 3031 kcal in totaal | 253 kcal per portie Kosten bij : €3,12 in totaal | €0,26 per portie Geplaatst op: 30 juli 2021 Laatst bijgewerkt: 30 juli 2021
Ingrediënten
Deeg*
150 mL melk
10 gram droge gist
375 gram bloem
Snufje zout
45 gram boter
45 gram suiker
1 ei
*2/3e hiervan is voor de vorm, 1/3e is voor het raster bovenop
Vulling
700 gram kersen (ontpit), vers of in een pot
150 mL water of uitlekvocht van de kersen
Nog eens 50 mL water of uitlekvocht van de kersen
50-100 gram suiker
15 gram maizena of aardappelzetmeel
Optioneel: 8 gram vanillesuiker
Optioneel: 1 eetlepel citroensap
20-30 gram paneermeel
1 eetlepel water
1 eetlepel suiker
Materiaal
Vlaaivorm van 26 cm doorsnede
Beslagkom
Deegroller
Steelpannetje of kookpan
Optioneel: rasterroller
Bereiding
Deeg
- Los de gist op in de lauwe melk. Maak de boter zacht, maar smelt hem niet helemaal.
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom, zorg dat het zout en het gistmengsel elkaar bij het inschenken niet raken.
- Kneed alle ingrediënten tot een deeg. Kneed ongeveer 10 minuten lang.
- Laat het deeg een uur rijzen.
Vulling
- Terwijl het deeg rijst, kun je de kersenvulling maken.
- Ontpit de kersen als je verse kersen gebruikt.
- Doe de kersen samen met de suiker en het eerste deel van het water/uitlekvocht in een steelpannetje en warm op. Bij verse kersen heb je
wat meer suiker nodig dan bij de kersen uit pot.
- Meng de rest van het water/uitlekvocht en de maizena tot een papje en voeg dit toe aan de kersen in de pan.
- Roer goed (zonder alle kersen kapot te maken) en kook nog ongeveer 5 minuten door tot het sap wat dikker is geworden.
- Laat de vulling afkoelen voor je hem in de vlaai verwerkt.
Taart samenstellen
- Als het deeg gerezen heeft, neem je 2/3e van het deeg voor in de vorm. Rol dit deel uit en bekleed een ingevette vlaaivorm met het deeg.
- Bestrooi de bodem met paneermeel. Doe daarna de kersenvulling in de vlaaivorm.
- Rol het andere 1/3e deel van het deeg uit tot een langwerpige ovale plak. Gebruik een rasterroller of vlaaistans om een raster te maken.
Als je deze niet hebt, kun je gewoon lange stroken van het deeg snijden (ongeveer 1 cm breed) en hier een raster mee maken.
Voor meer instructies voor het raster kijk je op Laura's bakery.
- Leg het raster op de taart. Snijd daarna de randjes van het deeg mooi bij.
- Bestrijk het raster met een beetje water en bestrooi nog met kristalsuiker of andere grove suiker.
- Bak de taart gedurende 25-30 minuten op 200°C. Laat de vlaai afkoelen voor je hem aansnijdt.