Banoffee pie


Totale tijd: 4 uur
Bereiding: 20 min
Afkoelen: 30 min
Personen: 12
Kilocalorieën: 4113 kcal in totaal | 343 kcal per portie
Kosten bij : €4,44 in totaal | €0,37 per portie
Geplaatst op: 23 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 5 november 2021

Ingrediënten



Bodem
  • 200 gram bastognekoekjes
  • 70 gram boter of (plantaardige) margarine

Topping
  • 1 blikje gecondenseerde melk*
  • Optioneel: snufje zout
  • 3 rijpe bananen
  • Optioneel: 1 eetlepel citroensap
  • 250 mL slagroom
  • 20 gram suiker
  • 30 gram chocolade (puur of melk)
*Voor een snellere versie gebruik je 1 blikje gecondenseerd melk en 100 gram margarine of boter. Ik heb deze versie zelf nog niet geprobeerd overigens.

Materiaal
  • Taartvorm van 24 cm doorsnede of vlaaivorm
  • Steelpannetje of kookpan
  • Beslagkom
  • Garde of mixer
  • Optioneel: spuitzak met spuitmondje

Bereiding

Dulce de leche
- Begin met het maken van de dulce de leche. Dit duurt namelijk 3 uur.
- Haal de papieren wikkel van het blikje af. Doe het ongeopende blikje in een pan met water, zorg dat het blikje helemaal onder water staat.
- Kook het blikje gecondenseerde melk gedurende 3 uur. Laat daarna afkoelen.

- Tip: je kunt natuurlijk ook gelijk meerdere blikjes gecondenseerde melk koken. Je kunt dit nog enkele maanden in de koelkast bewaren.
- Een snellere versie die ik op het internet vond, maar nog niet heb uitgeprobeerd gaat als volgt: doe de gecondenseerde melk samen met boter in een steelpannetje. Roer gedurende 8-10 minuten tot het wat dikker wordt. Laat dit afkoelen.

Bodem
- Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron.

- Doe de bastognekoekjes in de blender of rol/sla het tot een poeder met een deegroller.

- Bekleed een taartvorm met bakpapier. Meng de koekjes en de boter en doe deze in de taartvorm. Druk dan goed aan op de bodem en zet de taartvorm even in de koelkast.


Bodem
- Doe alle ingrediënten, behalve het water, bij elkaar in een beslagkom en maak er eerst een kruimelig deeg van.

- Doe daarna ook de eetlepels water erbij. Het kan zijn dat je wat meer of minder water nodig hebt dan het recept, voeg het dus per eetlepel toe. Kneed tot een soepel deeg.

- Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller uit tot een ronde plak deeg.
- Vet je taartvorm in en/of bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en prik er daarna gaatjes in met een vork of mes.

- Je moet deze vorm blind bakken. Leg daarvoor een velletje bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en doe daar de blindbakvulling.

- Bak de bodem eerst blind gedurende 15 minuten op 180°C. Haal daarna de blindbakvulling eruit en bak de bodem nog 5-10 minuten.


Topping
- Smeer de dulce de leche uit over de bodem. Zo nodig kun je de dulce nog wat verwarmen, dan kun je hem makkelijker uitsmeren.

- Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de karamellaag. Houd een paar plakjes achter voor decoratie.

- Klop de slagroom met suiker stijf. Spuit of verdeel de slagroom over de bananen.

- Doe een paar plakjes bananen bovenop de slagroom. Rasp of schaaf een beetje chocolade en doe dit ook bovenop.

Resultaat