Ombre blauwebessentaart


Totale tijd: 2 uur en 30 min
Bereiding: 1 uur
Oven: 30 min
Afkoelen: 30 min
Koelen: 15 - 30 min
Personen: 12
Kilocalorieën: 6939 kcal in totaal | 578 kcal per portie
Kosten bij : €7,58 in totaal | €0,63 per portie
Credits: Uit een Heel-Holland-Baktboek
Geplaatst op: 1 november 2024
Laatst bijgewerkt: 1 november 2024

Ingrediënten

Cakes
  • 225 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
  • 125 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 100 gram amandelmeel (bij gebrek hieraan kun je dit ook vervangen door bloem)
  • 2 eetlepels water
  • (paarse) voedingskleurstof

Vulling
  • 150 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram blauwe bessen
  • (paarse) voedingskleurstof

Materiaal
  • Drie taartvormen van 15 cm doorsnede
  • Mixer
  • Steelpannetje
  • Handig maar niet noodzakelijk: suikerthermometer

Bereiding

Cakes
- Klop de boter en de basterdsuiker met een mixer tot een luchtige massa, voeg dan een voor een de eieren toe en mix nog even door.

- Voeg het vanillestokje, de bloem, bakpoeder en amandelmeel toe en spatel dit er doorheen. Voeg nog twee eetlepels water toe en meng nog een keer kort.
- Vet de bakvormen in en/of bekleed ze met bakpapier. Verdeel het beslag over de bavormen (1 kleur per bakvorm). Strijk het beslag glad.
- Verdeel het beslag in drie beslagkommen (of twee en een bakvorm) en meng de kleurstof er doorheen zodat je een naturel beslag, een lichtpaars beslag en een iets donkerder paars beslag krijgt.

- Bak de cakes gedurende 30 minuten op 180°C.

- Laat de cakes 15 minuten afkoelen in de vorm, haal ze er daarna uit en laat ze verder afkoelen.

Vulling
- Klop de eidooiers luchtig met een mixer.
- Doe de suiker in een pannetje en breng het aan de kook tot 120°C.

- Tip: Als je geen suikerthermometer hebt, kun je de 'balproef' doen. Je laat dan een beetje van de suiker in een koud glas water vallen. Als je er daarna een stevige bal van kunt draaien, is deze op temperatuur. Check voor meer uitleg op Laura's bakery.
- Als de suikersiroop op temperatuur is, laat je hem in een dun straaltje bij de eidooiers lopen, terwijl je de eidooiers mixt. Klop nog 5 minuten.

- Als je een keukenmachine hebt, doe je hier het ei-suiker-mengsel in en voeg je de boter blokje voor blokje toe. Heb je geen keukenmachine, probeer het dan met een gewone mixer.

- Als alle boter is toegevoegd, voeg je de poedersuiker toe. Laat nog 15-20 minuten draaien tot je hele smeuïge botercrème hebt.


Samenstellen
- Voor het opbouwen zorg je ervoor dat je cakes een beetje plat zijn aan beide kanten. Zo nodig snijd je een bovenkantje er vanaf.

- Doe de botercrème in een spuitzak met een mondje van ongeveer 1 cm doorsnede.
- Leg een cakelaag op een bord. Bestrijk de cakelaag heel dun met botercrème (ben ik op deze foto vergeten). Spuit daarna een muurtje aan de zijkant.

- Verspreid de helft van de blauwe bessen op de cakelaag. Smeer daar nog wat botercrème over uit zodat het tussen de blauwe bessen komt.

- Leg de volgende cakelaag erop en herhaal. Vergeet niet de blauwe bessen weer af te strijken met botercrème (ben ik vergeten op de foto te zetten).

- Leg de laatste cakelaag erop (ondersteboven, dan krijg je een mooi gladde bovenkant).

- Bestrijk de gehele cake rondom met botercrème (niet te dik, je moet nog wat overhouden voor de kleuren). Zet de taart 10-15 minuten in de koelkast.

- Verdeel de resterende botercrème in drie kommen en kleur ze in drie tinten paars. Van de lichtste kleur mag je iets meer botercrème hebben, daarmee moet je ook de bovenkant besmeren.

- Haal de taart uit de koelkast. Smeer de botercrème langs de zijkant in drie kleuren. Strijk ze glad met een bijv. een paletmes. Bestrijk daarna de bovenkant met botercrème. Bij daglicht is ie nog mooier :).

- Botercrème over? Decoreer er de bovenkant van de taart mee. Decoreer de bovenkant met nog wat blauwe bessen.

Resultaat