Totale tijd: 3 - 3,5 uur Bereiding: 2 uur en 10 min Oven: 1 uur en 25 min Afkoelen: 10 min Koelen: 1 uur en 30 min - 2 uur Personen: 12 Kilocalorieën: 5561 kcal in totaal | 463 kcal per portie Kosten bij : €6,57 in totaal | €0,55 per portie Geplaatst op: 28 januari 2020 Laatst bijgewerkt: 15 september 2020
50 mL sterke koffie (13 gram filterkoffie voor 50 mL water)
25 gram suiker
250 gram boter of (plantaardige) margarine
60 gram poedersuiker
Decoratie
Nougatine
100 gram hazelnoten
40 mL water
100 gram suiker
Optioneel: 100 mL slagroom
Materiaal
Beslagkom
Blender
Mixer of garde
Steelpannetje
Spuitzak en spuitmondje van ongeveer 1 cm doorsnede
Bereiding
Mokkacrème - deel 1
- Maak de banketbakkersroom volgens dit recept en laat hem afkoelen.
Schuimplakken
- Doe de hazelnoten gedurende 10 minuten in de oven op 180°C.
Als ze uit de oven komen, doe ze dan tussen een schone, droge theedoek en wrijf de velletjes eraf.
Voor de nougatine heb je ook (hele!) hazelnoten uit de oven nodig, dus je kunt ook die hazelnoten tegelijk in de oven doen, wel zo makkelijk.
- Doe de hazelnoten in de blender en maal ze fijn. Maal ze niet te lang, want dan krijg je hazelnootpasta.
- Klop de eiwitten stijf met een mixer. Doe daarna de kristalsuiker erbij en klop verder tot je stijve pieken krijgt.
Spatel als laatste de poedersuiker erdoorheen.
- Spatel daarna ook de gehakte hazelnoten erdoorheen.
- Bereid je vast voor op het spuiten door op de 'verkeerde' kant van het bakpapier cirkels van 18 cm te tekenen.
- Doe het eiwitbeslag in een spuitzak en spuit vier cirkels van 18 cm op het bakpapier, op de kant waar de stift/pen niet zit.
Je kunt ook drie grotere cirkels maken als je wil. Laat in ieder geval 2 cm tussen de plakken zitten, want ze lopen nog ietsjes uit in de oven.
- Bak de schuimplakken gedurende 1 uur en een kwartier op een met bakpapier beklede bakplaat op 130°C.
Als je de plakken van het bakpapier kan trekken zonder dat ze er heel erg aan blijven plakken, zijn ze goed. Zo niet, laat
ze dan nog wat langer in de oven zitten tot maximaal 1,5 uur. Als het dan alsnog plakt, moet je de plakken er gewoon uit halen en laten afkoelen.
Als de schuimplakken zijn afgekoeld, gaat het bakpapier er vaak alsnog goed af.
- Tip: heb je nog eiwitschuim over na het spuiten van de plakken? Spuit er dan kleine schuimpjes van, deze zijn na een uur
op 130°C ongeveer klaar.
Mokkacrème - deel 2
- Zet een kopje sterke koffie en los de suiker erin op. Roer totdat de suiker is opgelost, laat het dan afkoelen.
- Maak de boter zacht au bain-marie of in de magnetron. Zorg dat hij niet helemaal smelt. Mix daarna de boter en de poedersuiker tot
een romig mengsel.
- Roer de banketbakkersroom los met een garde en meng deze met het botermengsel. Voeg daarna ook de koffie toe.
Nougatine
- Als je het nog niet bij het onderdeel 'schuimplakken' hebt gedaan, doe dan nu de hazelnoten gedurende 10 minuten in de oven
op 180°C. Als ze uit de oven komen, wrijf dan de velletjes eraf tussen een schone, droge theedoek.
- Doe het water en de suiker in een steelpannetje en maak een karamel.
- Als de karamel een mooie donkere kleur heeft, doe je de (hele!) hazelnoten erbij. Mix het met een spatel door elkaar en stort
het geheel op een met bakpapier beklede bakplaat (of bord, als het maar tegen hitte kan).
- Laat het minimaal 10 minuten afkoelen tot de karamel harder is geworden. Breek het in stukken die in de blender passen en
maal het tot je knapperige nougatine hebt.
Samenstellen hazelnootschuimtaart
- Neem een bord of standaard waar je de taart op wil presenteren, het is handig om hem daar ook gelijk op op te bouwen.
- Tip: om schuiven te voorkomen (als je hem bijvoorbeeld mee wil nemen), kun je een likje mokkacrème op het bord doen voor je begint op te bouwen.
- Leg een schuimplak op het bord, doe daarbovenop een laagje mokkacrème en herhaal deze volgorde tot alle plakken opgestapeld zijn.
Zorg dat je de laatste schuimplak met de gladde kant naar boven legt.
- Strijk de zijkanten en de bovenkant af met mokkacrème.
- Bestrooi daarna de taart met nougatine.
- Eventueel kun je ook toefjes slagroom spuiten ter decoratie.
- Tip: de taart smaakt het lekkerst als je hem na het maken nog een tijdje in de koelkast laat opstijven.