Shortbread koekjes


Totale tijd: 45 - 50 min
Bereiding: 30 min
Oven: 15 - 20 min
Stuks: 24
Kilocalorieën: 2860 kcal in totaal | 119 kcal per stuk
Kosten bij : €0,75 in totaal | €0,03 per stuk
Geplaatst op: 31 januari 2025
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2025

Ingrediënten

5
50
Voor 24 stuks
Shortbread koekjes
  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram boter of (plantaardige) margarine (roomboter is hier wel het lekkerst)
  • 300 gram bloem
  • Snufje zout
  • Optioneel: 1 theelepel vanille-extract of rasp van 0,5 citroen

Materiaal
  • Bakplaat of bakvorm (van ongeveer 25x25 cm, maar een andere vorm kan ook)
  • Beslagkom
  • Optioneel: mixer of keukenmachine

Bereiding

Shortbread koekjes

1
Meng de boter en suiker tot een smeuïge massa. Dit gaat het makkelijkst met een mixer of keukenmachine, maar kan eventueel ook met de hand.
2
Doe daarna de overige ingrediënten erbij en kneed tot een stevig deeg.
3
Rol het deeg uit tot een vierkant/rechthoek van ongeveer 1-1.5 cm dik. Leg het deeg op de bakplaat of gebruik een bakvorm. Snijd er langwerpige strookjes van (ongeveer zo lang als een vinger), maar maak ze niet los van elkaar. Prik in elk koekje gaatjes met een vork.
Tip
shortbread koekjes zijn van origine langwerpig, maar je kunt natuurlijk ook andere vormen gebruiken.
4
Bak de shortbread koekjes gedurende 15-20 minuten op 180°C of zo nodig korter of langer tot het buitenste randje goudbruin begint te kleuren. Losse koekjes hebben een kortere baktijd dan als je de koekjes aan elkaar op de bakplaat hebt liggen. Als je de koekjes aan elkaar vast gebakken hebt, snijd ze dan los van elkaar als de koekjes nog warm zijn.

Resultaat