Totale tijd: 45 - 50 min Bereiding: 30 min Oven: 15 - 20 min Stuks: 24 Kilocalorieën: 2860 kcal in totaal | 119 kcal per stuk Kosten bij : €0,75 in totaal | €0,03 per stuk Geplaatst op: 31 januari 2025 Laatst bijgewerkt: 31 januari 2025
Ingrediënten
Shortbread koekjes
100 gram poedersuiker
200 gram boter of (plantaardige) margarine (roomboter is hier wel het lekkerst)
300 gram bloem
Snufje zout
Optioneel: 1 theelepel vanille-extract of rasp van 0,5 citroen
Materiaal
Bakplaat of bakvorm (van ongeveer 25x25 cm, maar een andere vorm kan ook)
Beslagkom
Optioneel: mixer of keukenmachine
Bereiding
Shortbread koekjes
1
Meng de boter en suiker tot een smeuïge massa. Dit gaat het makkelijkst met een mixer of keukenmachine, maar kan eventueel ook met de hand.
2
Doe daarna de overige ingrediënten erbij en kneed tot een stevig deeg.
3
Rol het deeg uit tot een vierkant/rechthoek van ongeveer 1-1.5 cm dik. Leg het deeg op de bakplaat of gebruik een bakvorm. Snijd er langwerpige strookjes van
(ongeveer zo lang als een vinger), maar maak ze niet los van elkaar. Prik in elk koekje gaatjes met een vork.
Tip
shortbread koekjes zijn van origine langwerpig, maar je kunt natuurlijk ook andere vormen gebruiken.
4
Bak de shortbread koekjes gedurende 15-20 minuten op 180°C of zo nodig korter of langer tot het buitenste randje goudbruin begint te kleuren. Losse koekjes
hebben een kortere baktijd dan als je de koekjes aan elkaar op de bakplaat hebt liggen. Als je de koekjes aan elkaar vast gebakken hebt, snijd ze dan los van elkaar
als de koekjes nog warm zijn.