Totale tijd: 25 min Bereiding: 25 min Personen: 3 (of een voorgerecht voor 6 personen) Kilocalorieën: 686 kcal in totaal | 229 kcal per portie Kosten bij : €5,12 in totaal | €1,71 per portie Geplaatst op: 29 mei 2020 Laatst bijgewerkt: 29 mei 2020
Ingrediënten
Aspergesoep
1,0 L kookvocht van asperges
Schillen en kontjes van 800 gram asperges
40 gram boter of (plantaardige) margarine
Optioneel: 1 ui
70 gram bloem
2 bouillonblokjes
Optioneel: 100 gram ham(blokjes)
Zout, peper
Materiaal
Kookpan
Garde
Bereiding
Aspergesoep
- Als het goed is heb je al eerder asperges gemaakt en daar het kookvocht, de schillen en de kontjes van bewaard.
Is dat niet het geval? Kijk dan bij de optie 'aspergesoep vanaf het begin'.
- Heb je eerder de asperges gekookt en daarbij ook de schillen en kontjes meegekookt? Zo ja, sla deze stap dan over.
Zo niet, kook dan de schillen en de kontjes nog gedurende 10-20 minuten in het kookvocht van de asperges.
- Schil de asperges (voor meer uitleg kijk hier). Kook de
asperges, schillen en kontjes gedurende 10 minuten.
- Haal de asperges uit de pan, laat de kontjes en schillen nog 10 minuten trekken (vuur kan uit).
- Snijd eventueel de ui in stukjes.
- Smelt in de kookpan de boter. Als de boter gesmolten is, kun je eventueel de ui erin laten bakken.
Voeg daarna ook de bloem eraan toe. Roer dan goed zodat je een soort deegpapje krijgt.
- Voeg daarna ongeveer 100 mL kookvocht toe (zonder schillen en kontjes)water toe.
Roer goed en voeg daarna beetje bij beetje de rest van het kookvochtwater toe.
Voeg halverwege ook de bouillonblokjes toe. Het is in het begin nog een waterige substantie (zie video), maar het wordt vanzelf wat dikker.
- Snijd de kontjes in hele kleine stukjes en doe die in de soep.
- Snijd eventueel ook de stukjes ham en doe die in de soep.
- Voeg naar smaak peper en zout toe. De soep is goed als hij de dikte heeft bereikt zoals in de video.