Totale tijd: 6 uur Bereiding: 45 min Koelen: 5 uur Personen: 12 Kilocalorieën: 2711 kcal in totaal | 226 kcal per portie Kosten bij : €4,01 in totaal | €0,33 per portie Credits: Pepijn die de lekkerste tiramisu van de wereld maakt Geplaatst op: 15 september 2019 Laatst bijgewerkt: 20 december 2020
Ingrediënten
Tiramisu
500 gram verse roomkaas (philadelphia of van een eigen merk)
1 ei
2 eierdooiers*
100 gram suiker (kristalsuiker of poedersuiker, kan allebei)
200 mL sterke koffie
2 eetlepels amaretto
200 gram lange vingers**
Optioneel: 2 eetlepels cacaopoeder
*Let op! Dit recept bevat rauwe eieren en is daarom niet geschikt voor kwetsbare groepen zoals zwangeren, kinderen en ouderen.
Je kunt de eieren in dit recept ook vervangen door 200-250 mL opgeklopte slagroom. Spatel dit dan door het roomkaasmengsel heen op het moment
dat je eigenlijk de eieren zou toevoegen.
**De goedkoopste zijn eigenlijk het beste, die blijven stevig als je ze in vloeistof doopt. De dure worden juist heel zompig en vallen uit elkaar.
Materiaal
Cakevorm of andere langwerpige schaal
Beslagkom
Mixer of garde
Diep bord of bakje
Optioneel: zeef om cacaopoeder te zeven
Bereiding
Tiramisu
- Zet een (sterk) kopje koffie en laat het afkoelen. Het moet genoeg afgekoeld zijn dat je je vingers er niet aan brandt als je de
lange vingers gaat dopen.
- Doe de roomkaas in een kom en klop luchtig met een mixer of garde.
- Splits twee eieren waarvan je alleen de eierdooiers gaat gebruiken. Voor een extra luchtig resultaat kun je eventueel het derde ei ook splitsen en het eiwit daarvan stijf kloppen.
Dit spatel je dan later door het roomkaasmengsel heen.
- Voeg de twee eierdooiers, het hele ei, de suiker, 3 eetlepels koude koffie en 1 eetlepel amaretto toe aan de verse roomkaas
en klop alles met een mixer of garde tot een luchtige creme. Dat duurt met de mixer zo'n 4-5 minuten.
Voor als je het ooit gegeten hebt: het mengsel moet ongeveer zo dik en luchtig worden als
zacht en luchtig vla.
- Doe de rest van de koffie met de rest van de amaretto in een andere kom of een diep bord. Doop hier een voor een de lange vingers in.
- Je hebt nu twee opties voor het opbouwen van de tiramisu.
1) Wil je deze vorm ook gebruiken om uit op te dienen? Begin dan in de vorm met een laag lange vingers. Daarna een laag van het
roomkaasmengsel, daarna een laag vingers, etc. Eindig met een laag van het roomkaasmengsel en strijk dit netjes glad.
2) Wil je de tiramisu later nog in zijn geheel uit de vorm kunnen halen? Bedek de cakevorm
dan eerst met een laagje vershoudfolie. Bij deze optie wordt de bovenste laag de onderste en andersom. Je moet in de vorm
dus beginnen met een laag van het roomkaasmengsel. Daarna een laag lange vingers, daarna een laag van het roomkaasmengsel, etc.
Eindig met een laag lange vingers.
- Afhankelijk van de grootte van je cakevorm kun je twee of drie lagen lange vingers doen.
- Dek het geheel af met vershoudfolie en zet de tiramisu in de koelkast om op te stijven. De tiramisu moet minimaal 5 uur in de koelkast staan,
maar het liefst nog langer (een hele nacht).
- Haal de tiramisu uit de koelkast. Bij optie 2 leg je het bord/de schaal/wat je wil op de vorm en daarna draai je het geheel op z'n kop.
Dan til je de vorm op en haal je het laagje vershoudfolie van de tiramisu af. Strijk de roomkaaslaag dan mooi glad met een spatel of lepel.
- Optioneel: bestrooi de tiramisu nog met dun laagje cacaopoeder bestrooien (doe dat met behulp van een zeef of heel voorzichtig met een lepel).