Tiramisu


Totale tijd: 6 uur
Bereiding: 45 min
Koelen: 5 uur
Personen: 12
Kilocalorieën: 2711 kcal in totaal | 226 kcal per portie
Kosten bij : €4,01 in totaal | €0,33 per portie
Credits: Pepijn die de lekkerste tiramisu van de wereld maakt
Geplaatst op: 15 september 2019
Laatst bijgewerkt: 20 december 2020

Ingrediënten

2
20
Voor 12 porties
Tiramisu
  • 500 gram verse roomkaas (philadelphia of van een eigen merk)
  • 1 ei
  • 2 eierdooiers*
  • 100 gram suiker (kristalsuiker of poedersuiker, kan allebei)
  • 200 mL sterke koffie
  • 2 eetlepels amaretto
  • 200 gram lange vingers**
  • Optioneel: 2 eetlepels cacaopoeder
*Let op! Dit recept bevat rauwe eieren en is daarom niet geschikt voor kwetsbare groepen zoals zwangeren, kinderen en ouderen.
Je kunt de eieren in dit recept ook vervangen door 200-250 mL opgeklopte slagroom. Spatel dit dan door het roomkaasmengsel heen op het moment dat je eigenlijk de eieren zou toevoegen.
**De goedkoopste zijn eigenlijk het beste, die blijven stevig als je ze in vloeistof doopt. De dure worden juist heel zompig en vallen uit elkaar.

Materiaal
  • Cakevorm of andere langwerpige schaal
  • Beslagkom
  • Mixer of garde
  • Diep bord of bakje
  • Optioneel: zeef om cacaopoeder te zeven

Bereiding

Tiramisu
- Zet een (sterk) kopje koffie en laat het afkoelen. Het moet genoeg afgekoeld zijn dat je je vingers er niet aan brandt als je de lange vingers gaat dopen.

- Doe de roomkaas in een kom en klop luchtig met een mixer of garde.

- Splits twee eieren waarvan je alleen de eierdooiers gaat gebruiken. Voor een extra luchtig resultaat kun je eventueel het derde ei ook splitsen en het eiwit daarvan stijf kloppen. Dit spatel je dan later door het roomkaasmengsel heen.
- Voeg de twee eierdooiers, het hele ei, de suiker, 3 eetlepels koude koffie en 1 eetlepel amaretto toe aan de verse roomkaas en klop alles met een mixer of garde tot een luchtige creme. Dat duurt met de mixer zo'n 4-5 minuten. Voor als je het ooit gegeten hebt: het mengsel moet ongeveer zo dik en luchtig worden als zacht en luchtig vla.

- Doe de rest van de koffie met de rest van de amaretto in een andere kom of een diep bord. Doop hier een voor een de lange vingers in.

- Je hebt nu twee opties voor het opbouwen van de tiramisu.
1) Wil je deze vorm ook gebruiken om uit op te dienen? Begin dan in de vorm met een laag lange vingers. Daarna een laag van het roomkaasmengsel, daarna een laag vingers, etc. Eindig met een laag van het roomkaasmengsel en strijk dit netjes glad.
2) Wil je de tiramisu later nog in zijn geheel uit de vorm kunnen halen? Bedek de cakevorm dan eerst met een laagje vershoudfolie. Bij deze optie wordt de bovenste laag de onderste en andersom. Je moet in de vorm dus beginnen met een laag van het roomkaasmengsel. Daarna een laag lange vingers, daarna een laag van het roomkaasmengsel, etc. Eindig met een laag lange vingers.
- Afhankelijk van de grootte van je cakevorm kun je twee of drie lagen lange vingers doen.

- Dek het geheel af met vershoudfolie en zet de tiramisu in de koelkast om op te stijven. De tiramisu moet minimaal 5 uur in de koelkast staan, maar het liefst nog langer (een hele nacht).

- Haal de tiramisu uit de koelkast. Bij optie 2 leg je het bord/de schaal/wat je wil op de vorm en daarna draai je het geheel op z'n kop. Dan til je de vorm op en haal je het laagje vershoudfolie van de tiramisu af. Strijk de roomkaaslaag dan mooi glad met een spatel of lepel.
- Optioneel: bestrooi de tiramisu nog met dun laagje cacaopoeder bestrooien (doe dat met behulp van een zeef of heel voorzichtig met een lepel).

Resultaat