Vers pastadeeg


Totale tijd: 1 uur en 30 min
Bereiding: 1 uur
Koelen: 30 min
Personen: 4
Kilocalorieën: 1616 kcal in totaal | 404 kcal per portie
Kosten bij : €0,85 in totaal | €0,21 per portie
Geplaatst op: 18 augustus 2023
Laatst bijgewerkt: 18 augustus 2023

Ingrediënten

1
10
Voor 4 porties
Deeg
  • 400 gram bloem (voor de echte liefhebber gebruik je tipo 00, maar je kan ook gewoon patentbloem gebruiken)
  • 4 eieren
  • Flinke snuf zout
  • Genoeg extra bloem om te bestuiven

Materiaal
  • Pastamachine of een deegroller (en veel geduld)

Bereiding

Vers pastadeeg
- Stort de bloem op het aanrecht en maak een kuil in het midden waar je het zout en de eieren in doet.

- Roer met een vork of met je hand beetje bij beetje de bloem door de eieren.

- Als het deeg te dik wordt voor de vork, ga je verder met je handen. Kneed tot je een samenhangend deeg hebt en kneed dan nog 2 minuutjes langer.
- Maak een bal of platte schijf van het deeg, doe in vershoudfolie, en laat een half uur in de koelkast rusten. Je kunt pastadeeg ook de dag van tevoren maken, dan laat je het gewoon langer in de koelkast liggen.

- Haal na een half uur het deeg weer uit de koelkast. Het beste kun je een pastamachine gebruiken. Snijd het deeg een aantal stukken (zoveel als voor hoeveel personen je het maakt). Dek de rest nog af met vershoudfolie, terwijl je met een stuk bezig gaat. Maak een lange rol van het pastadeeg en rol deze door de pastamachine. Gebruik minimaal drie stappen van de pastamachine om het deeg dunner te krijgen. Het deeg moet maximaal 1-2 millimeter dik zijn.
- Heb je geen pastamachine, dan kun je bovenstaande stap ook met een deegroller doen. Je zult dan wel meer moeite moeten doen om het deeg mooi dun uit te rollen.
- Voor tagliatelle: als je een lange plak deeg hebt gerold, bestuif je het goed met bloem. Vouw het daarna drie keer (of vaker dubbel) en snijd er dunne reepjes van. Leg ze daarna in nestjes, zoals op de foto. Wil je liever spaghetti hebben, dan kun je dit met de meesta pastamachines doen. Of je moet het echt heel dun weten te snijden.

- Voor spaghetti: hiervoor heb je wel een pastamachine nodig. Maak een lange plak deeg, rol hem niet té dun uit, want dan pakt de pastamachine hem niet meer. Rol de plak deeg door de pastamachine en maak spaghetti. Leg de spaghetti daarna in nestjes, hang ze ergens over heen of laat ze op een snijplank liggen.

- Voor ravioli: gebruik de lange plakken om ravioli te bouwen.

- Breng een pan met water aan de kook (belangrijk dat het water echt kookt).
- Kook de pasta gedurende 2-5 minuten. Doe niet te veel pasta in een keer in de pan, want dan gaat het plakken. Als de pasta gaat drijven, is deze klaar. Om te voorkomen dat de pasta gaat plakken als deze afkoelt, kun je een scheutje (olijf)olie gebruiken.

Resultaat