Ravioli met tomatensaus


Totale tijd: 1 uur - 1 uur en 30 min
Bereiding: 1 uur - 1 uur en 30 min
Personen: 4
Kilocalorieën: 2401 kcal in totaal | 600 kcal per portie
Kosten bij : €4,73 in totaal | €1,18 per portie
Geplaatst op: 10 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 10 maart 2023

Ingrediënten

1
10
Voor 4 porties
Pastadeeg*
  • 400 gram bloem
  • 4 eieren
  • Snufje zout
*Je kunt natuurlijk ook verse ravioli in de winkel kopen, maar zelf maken is wel erg leuk.

Vulling
  • 400 gram spinazie
  • 200 gram ricotta
  • Zout, peper

Tomatensaus
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gram tomatenblokjes (evt deel vervangen door verse tomaten)
  • Verse basilicum en/of italiaanse kruiden
  • Zout, peper

Materiaal
  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Pastamachine
  • Staafmixer
  • Optioneel: ravioli-vormpjes of andere uitstekers

Bereiding

Vulling
- Bak de spinazie (beetje bij beetje) in de koekenpan totdat alles geslonken is.
- Haal de spinazie uit de pan en snijd deze fijn.

- Doe de spinazie terug in de koekenpan en meng de ricotta er doorheen.


Pastadeeg
- Doe de bloem op het aanrecht, maak er een soort bergje van. Voeg een snufje zout toe. Maak met je handen een kuiltje, groot genoeg om alle eieren in te doen.
- Doe de eieren in het kuiltje wat je hebt gemaakt en roer met je vingers als het ware steeds een beetje meer bloem in de eieren. Na ongeveer 10 minuten kneden, heb je een mooie bal.

- Maak met een pastamachine lange stroken van het deeg. Stapel de deegstroken op. Doe tussen twee lagen pastadeeg een klein beetje bloem, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Ravioli samenstellen
- Pak een deegstrook en pas en meet met de uitstekers hoe groot je ravioli worden. Doe ongeveer een lepel spinazievulling per ravioli.

- Maak de randjes van de ravioli nat met een klein beetje water.
- Pak een andere deegstrook en leg deze erbovenop. Zorg ervoor dat je genoeg deeg gebruikt om de vulling te bedekken.

- Plak de bovenste deegstrook aan de onderste door middel van het beetje water. Gebruik daarna de uitstekers om de ravioli te maken. Maak kartelrandjes met een vork.

- Herhaal het hele proces tot je deeg en/of vulling op is. Je kunt het pastadeeg wat overblijft opnieuw uitrollen. Evt gebruik je een beetje water om het weer soepel te kneden.

- Tip: heb je ravioli over? Dan kun je ze heel makkelijk invriezen! Hoef je de volgende keer alleen de saus te maken.

Tomatensaus
- Als je verse tomaten gebruikt, moet je eerst het velletje verwijderen. Snijd oppervlakkig een klein kruisje in de tomaat. Kook ze 2-5 minuten in heet water en doe ze daarna in een kom met koud water. Na enkele minuten kun je het velletje heel makkelijke verwijderen. Daarna snijd je de tomaten in blokjes.

- Snijd de ui en de knoflook en bak deze in een koekenpan.

- Voeg na 5 minuten ook de tomaten toe (eerst de verse als je die gebruikt).

- Laat het pruttelen tot de tomaten zacht zijn. Voor een (half) gladde saus ga je er nog even met de staafmixer heen.
- Voeg daarna de basilicum, zout en peper toe naar smaak.


Ravioli koken
- Terwijl de tomatensaus staat te pruttelen, kun je de ravioli koken.
- Breng een pan met water aan de kook. Kook de ravioli in 2-5 minuten gaar (niet teveel ravioli per keer in de pan doen). Serveer daarna met de tomatensaus.

Resultaat