Banketbakkersroom


Totale tijd: 1 uur en 50 min - 2 uur en 20 min
Bereiding: 20 min
Koelen: 1 uur en 30 min - 2 uur
Personen: 1
Kilocalorieën: 1026 kcal in totaal | 1026 kcal per portie
Kosten bij : €3,17 in totaal | €3,17 per portie
Geplaatst op: 28 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2023

Ingrediënten

Banketbakkersroom (voor ongeveer 600 gram)
  • 500 mL melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • 50 gram bloem (voor een glutenvrije variant kun je dit vervangen door maizena)
  • Optioneel: 2 blaadjes gelatine

Materiaal
  • Beslagkom
  • Garde
  • Steelpannetje
  • Vershoudfolie

Bereiding

Banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de bolle kant van een mesje.

- Doe 450 mL melk samen met het merg + het vanillestokje in een steelpannetje en verhit deze.

- Meng ondertussen de suiker, eierdooiers en 50 mL melk door elkaar in een beslagkom of kommetje. Voeg daarna ook de bloem toe en meng goed door elkaar.

- Als de melk kookt, haal je de pan van het vuur af. Voeg de helft van de gekookte melk al roerend toe aan het eimengsel en roer het tot de melk is opgenomen.

- Doe daarna het geheel weer terug in het steelpannetje (waar dus nog melk in zit). Zet de pan terug op het vuur en kook het nog 3-4 minuten (hoe langer hoe steviger uiteindelijk), blijf goed roeren. Je merkt dat het vanzelf gaat indikken (vla-dikte is goed). Op het filmpje zie je de uiteindelijke dikte.

- Optioneel: als je deze banketbakkersroom gaat gebruiken om op te spuiten of gaat verwerken in een Zwitserse room die je gaat opspuiten, heb je extra stevigheid nodig. Dat kan met gelatine. Week 2 blaadjes gelatine gedurende 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en roer die door de nog warme banketbakkersroom heen. Je moet echt supergoed roeren, er mogen geen klontjes in komen. Wil je er zeker van zijn dat het goed oplost, kun je de uitgeknepen gelatine ook oplossen in 3 eetlepels verwarmd water. Roer de opgeloste gelatine dan door de banketbakkersroom heen.
- Giet de banketbakkersroom in een schaal of op een bord. Gebruik het liefst een stenen/porseleinen iets, dat koelt sneller af. Metaal houdt heel lang de warmte vast. Dek het af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat het eerst even afkoelen op het aanrecht en zet het daarna minimaal 1 uur in de koelkast. De banketbakkersroom is klaar voor gebruik als hij niet meer warm of lauw aanvoelt.

- Tip: klop de room nog even los voor je hem gaat gebruiken zodat je weer een soepele room krijgt.

Resultaat