Karamelsaus


Totale tijd: 15 min
Bereiding: 15 min
Personen: 1
Kilocalorieën: 1050 kcal in totaal | 1050 kcal per portie
Kosten bij : €0,57 in totaal | €0,57 per portie
Geplaatst op: 8 september 2019
Laatst bijgewerkt: 26 augustus 2022

Ingrediënten

Karamelsaus
  • 100 gram suiker
  • Water
  • 100 mL slagroom
  • 50 gram boter of (plantaardige) margarine

Materiaal
  • Steelpannetje
  • Garde

Bereiding

Karamelsaus
- Doe de suiker in een pannetje en voeg dan water toe zodat alle suiker nét nat is. Niet teveel water toevoegen dus.

- Warm het op. Je zult zien dat het eerst flink gaat bubbelen, later gaat het bruin verkleuren. Roeren is niet nodig, het is zelfs beter als je er niet aan zit. Je mag pas gaan roeren als de suiker is opgelost en het bruin begint te verkleuren (zoals op de rechterfoto). Als er suikerkorrels aan de zijkant zitten die niet in je karamel zitten, kun je met een natte kwast er langs gaan zodat de korrels oplossen en in je karamel terecht komen. Karamel kan van het een op het andere moment verbranden, dus blijf erbij.

- Als de karamel een bruine kleur heeft, doe dan de slagroom en de boter erbij. Nu moet je juist wel goed roeren. Als je de slagroom bij de karamel doet, kan het heel erg gaan sissen, schrik daar niet van. Blijf roeren tot alles goed is opgelost en tot de saus iets dikker wordt.

- De saus wordt pas écht dikker als je hem laat afkoelen. Als je de saus vervolgens in de koelkast zet, wordt hij nog dikker. Let op, bij warmer worden, wordt hij ook weer wat vloeibaarder.

- Als je je saus nog dikker wil dan dit recept, gebruik dan minder slagroom en minder boter.

Resultaat