Botercrème


Totale tijd: 2 uur - 2 uur en 30 min
Bereiding: 30 min
Koelen: 1 uur en 30 min - 2 uur
Personen: 1
Kilocalorieën: 3069 kcal in totaal | 3069 kcal per portie
Kosten bij : €2,22 in totaal | €2,22 per portie
Geplaatst op: 23 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 23 juni 2023

Ingrediënten

Botercrème
  • 300 gram banketbakkersroom
    • 250 mL melk
    • 0,5 vanillestokje
    • 50 gram suiker
    • 2 eierdooiers
    • 25 gram bloem (voor een glutenvrije variant kun je dit vervangen door maizena)
  • 300 gram boter (het is hier wel belangrijk dat je echt roomboter gebruikt voor de smaak)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Optioneel: voedingskleurstof

Materiaal
  • Beslagkom
  • Garde
  • Steelpannetje
  • Vershoudfolie
  • Keukenmachine of een mixer en veel geduld

Bereiding

Botercrème
- Maak de banketbakkersroom volgens dit recept. Zorg dat je lang genoeg (4-5 minuten) doorkookt zodat de banketbakkersroom stevig genoeg wordt om te verwerken. Laat dan minimaal 2 uur afkoelen.
- Haal de roomboter uit de koelkast. Snijd in blokjes en doe in de beslagkom (van je keukenmachine). Doe de basterdsuiker erbij en laat 5-10 minuten draaien tot je een zachte, zalvige crème krijgt.

- Doe dan de banketbakkersroom erbij en laat nog 5-10 minuten draaien. Je zult zien dat het wat wittiger wordt, dat is goed.

- Doe eventueel voedingskleurstof bij (een deel van) de botercrème en roer nog 1-2 minuten tot het goed gemengd is.

Tips
- Botercrème kan in de schift raken. Dat het betekent dat je kleine witte streepjes in je crème ziet, dit zijn kleine stukjes harde roomboter. Dat komt omdat dan de roomboter en de banketbakkersroom niet dezelfde temperatuur hebben. Je kunt dit voorkomen door ingrediënten met dezelfde temperatuur te gebruiken bij het maken van de botercrème. Als het eenmaal is gebeurd, kun je de botercrème even au bain-marie verwarmen. Roer goed, zodat de boterstreepjes weer smelten en goed mengen.
- Als je botercrème gebruikt om een taart mee af te smeren, is het handig om de botercrème een dag van tevoren te maken. Je kan botercrème maximaal een dag buiten de koelkast bewaren. Bewaar je hem in de koelkast, haal dan de botercrème enkele uren voor gebruik uit de koelkast, dan kan hij op temperatuur komen en voorkom je dat ie in de schift raakt.
- Je kan botercrème maximaal 1 dag buiten de koelkast bewaren, maximaal 1 week in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.

Resultaat