Totale tijd: 1 uur en 30 min Bereiding: 20 min Oven: 12 min Koelen: 1 uur Stuks: 20 (van ongeveer 10 cm doorsnede) Kilocalorieën: 3740 kcal in totaal | 187 kcal per stuk Kosten bij : €2,13 in totaal | €0,11 per stuk Geplaatst op: 27 mei 2020 Laatst bijgewerkt: 27 mei 2020
Ingrediënten
Chocolate chip cookies
140 gram boter of (plantaardige) margarine
100 gram lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
100 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
200 gram bloem
1 theelepel baking soda (of 3 theelepels bakpoeder)
20 gram cacaopoeder
Snufje zout
200 gram pure (of melk) chocolade
Optioneel: 50 gram witte chocolade
Materiaal
Beslagkom
Garde
Bereiding
Chocolate chip cookies
- Zorg dat de boter zacht is (maar niet gesmolten).
Dat kun je doen door de boter een paar seconden in de magnetron te doen of au bain-marie.
- Mix de boter, basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker met een garde.
- Doe daarna het ei erbij en mix nog een keer met de garde.
- Doe daarna de bloem, baking soda, cacaopoeder en het zout erbij en mix tot een deeg (met een lepel of met je handen).
- Hak de chocolade met een (brood)mes in kleine stukjes en meng dat door het deeg.
- Laat het deeg een uur in de koelkast afkoelen.
- Neem het na een uur weer uit de koelkast. Rol balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Het maakt voor het eindresultaat niet veel uit of je de balletjes nog een beetje plat drukt of niet. Zorg dat je genoeg ruimte
laat tussen de koekjes, want ze gaan in de oven nog uitlopen.
Voor kleine cookies maak je balletjes met de grootte van een walnoot.
- Bak de koekjes gedurende 10-12 minuten op 180°C. Het is belangrijk dat je oven goed op temperatuur is voor je de koekjes erin doet.
Als de temperatuur nog te laag is, lopen de koekjes al uit voordat ze gaar worden.
- Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog een beetje zacht, dat hoort. Als ze afkoelen, worden ze harder. Laat de koekjes
hard worden voor je ze opeet.