Totale tijd: 4 uur Bereiding: 30 min Oven: 50 min Koelen: 2 uur en 30 min Stuks: 4 Kilocalorieën: 1402 kcal in totaal | 351 kcal per stuk Kosten bij : €3,84 in totaal | €0,96 per stuk Geplaatst op: 26 september 2019 Laatst bijgewerkt: 18 januari 2021
Ingrediënten
Vulling
300 mL slagroom (voor een wat lichtere versie gebruik je 150 mL slagroom en 150 mL melk)
1 vanillestokje
3 eierdooiers
60 gram suiker
Topping
30 gram kristalsuiker of witte/lichtbruine basterdsuiker
Materiaal
4 ovenbestendige crème brûléebakjes, dit recept is voor bakjes van +/- 100 mL
Steelpannetje of kookpan
Garde
Optioneel: crème brûléebrander
Bereiding
Crème brûlée
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de bolle kant van een mesje.
- Breng de slagroom en de melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat daarna 5 minuten op laag vuur trekken en haal dan het
vanillestokje eruit. Roer het af en toe, zodat er geen vellen ontstaan.
- Meng ondertussen de eierdooiers met de suiker en klop dit door elkaar.
- Giet het roommengsel bij het eimengsel en roer goed door elkaar.
- Giet het mengsel in de bakjes en zet dan gedurende 50 minuten in de oven op 140°C.
Als je ze uit de oven haalt, mogen ze wel wat wiebelen, maar niet meer vloeibaar zijn.
- Laat dan afkoelen, eerst een half uur buiten de koelkast en daarna nog 2 uur in de koelkast. Dek het af met bijvoorbeeld aluminiumfolie.
- Haal de bakjes uit de koelkast en strooi de suiker over de crème brûlée heen. Maak de laag niet te dik, dan wordt het geen karamel.
Ga je een grill gebruiken om te karamelliseren? Gebruik dan liever basterdsuiker. Kristalsuiker kan grove korrels achterlaten na het grillen.
Bij een crème brûléebrander maakt het niet uit.
- Zet de bakjes onder de grill in de oven of gebruik een crème brûléebrander om een karamellaagje te krijgen. De suiker moet echt een bruin
(karamel)kleurtje krijgen, dan wordt het ook een knapperige laag.
- Let op bij het gebruik van een grill, want voor je het weet heb je een zwarte bovenkant. Je hebt ongeveer 5 minuten nodig voor het karamellaagje.
Als de suiker begint te bubbelen, is ie goed. Bij een brandertje kun je op het oog zien of ze goed zijn of niet.
- De bovenste twee bakjes op de foto zijn met een crème brûléebrander gedaan, de onderste twee met de grill.