Totale tijd: 1 uur en 10 min Bereiding: 30 min Oven: 30 min Afkoelen: 20 min Stuks: 12 Kilocalorieën: 4731 kcal in totaal | 394 kcal per stuk Kosten bij : €3,19 in totaal | €0,27 per stuk Geplaatst op: 28 januari 2020 Laatst bijgewerkt: 17 juni 2021
Ingrediënten
Cupcakes
185 gram boter of (plantaardige) margarine
185 gram suiker
2 eetlepels melk of water
2 eieren
185 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
Optioneel: 3 eetlepels cacaopoeder
60 gram hazelnoten
Topping
200 gram verse roomkaas (philadelphia of van een eigen merk)
65 gram boter of (plantaardige) margarine
50 mL (sterke) koffie
90 gram poedersuiker
30 gram nougatine uit de supermarkt of van Rutger bakt
Materiaal
Muffinvorm
Beslagkom
Garde
Schone, droge theedoek
Steelpannetje
Blender
12 cupcakepapiertjes
Bereiding
Cupcakes
- Rooster de hazelnoten gedurende 10 minuten op 180°C in de oven.
- Haal daarna de hazelnoten uit de oven en leg ze in een schone, droge theedoek. Vouw de theedoek dicht en wrijf in rondjes er overheen,
zo komen de hazelnootvelletjes er heel makkelijk af. Doe ze daarna in de blender en maal ze tot kleine stukjes. Maal niet te lang,
want dan krijg je een soort hazelnootpasta.
- Maak de boter zacht in de magnetron of au bain-marie en klop luchtig met de suiker en melk.
- Voeg daarna de eieren, bloem, bakpoeder en vanillesuiker toe. Voeg eventueel ook cacaopoeder toe. Roer tot alles goed gemengd is.
- Als alles goed gemengd is, kun je ook de hazelnoten toevoegen. Meng deze erdoorheen.
- Zet de cupcakepapiertjes in de muffinvorm en vul deze met beslag. Dat gaat het makkelijkst met een eetlepel en een theelepel.
(Op de foto zie je ook de chocoladeversie.)
- Bak de cupcakes gedurende 20 minuten op 180°C en laat ze daarna afkoelen.
Mokkatopping
- Zet een klein kopje sterke koffie en laat het afkoelen.
- Maak de boter zacht (niet smelten), dat kan in de magnetron of au bain-marie.
- Mix de boter, verse roomkaas en koffie in een kom.
- Voeg daarna de poedersuiker toe en roer goed.
Samenstellen
- Laat de cupcakes afkoelen en doop ze daarna in de mokkatopping of smeer de topping over de cupcakes uit.
Strooi er dan eventueel nog wat nougatine overheen.
Je kunt in plaats van de mokkatopping ook glazuur of slagroom (of nog wat anders) gebruiken als topping.