Totale tijd: 1 uur en 30 min Bereiding: 1 uur Oven: 25 min Koelen: 30 min - 1 uur Stuks: 16 Kilocalorieën: 2430 kcal in totaal | 152 kcal per stuk Kosten bij : €5,37 in totaal | €0,34 per stuk Geplaatst op: 3 november 2023 Laatst bijgewerkt: 3 november 2023
Ingrediënten
Deeg
300 gram bloem
100 gram boter
50 mL water
Voor een extra knapperig deeg: 0,5 eetlepel azijn
1 eieren
0,5 theelepel zout
Vulling
2 paprika's (rood en/of geel)
300 gram kip
Voor pulled chicken
0,5 liter water
1 bouillonblokje (kippenbouillon)
50 mL barbecuesaus of 50 mL met eventueel 1 eetlepel worcestershiresaus
150 gram mais (=1 blikje)
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
2 theelepels oregano
2 theelepels knoflookpoeder
0,5 theelepel chilipoeder
Zout, peper
0,5 ei om in te smeren
Materiaal
Bakplaat
Beslagkom
Koekenpan
Optioneel: iets wat rond is van ongeveer 10-12 cm doorsnede
Bereiding
Deeg
- Doe de bloem, zout en boter in een beslagkom. Wrijf de boter fijn tussen je handen, je krijgt dan een wat korrelig deeg.
- Voeg dan ook de eieren en het water toe en kneed tot een bal deeg
- Laat het deeg een half uur tot een uur rusten in de koelkast. In de tussentijd maak je de vulling.
Pulled chicken
- Je kunt deze versie met pulled chicken maken of met gewone kip. Voor pulled chicken zijn dit de instructies:
- Breng het water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Kook daarna de kip(dij)filet ongeveer 20 minuten in de bouillon.
- Als de kip gaar is, haal je hem uit de pan. Leg het op een snijplank en trek de kip met twee vorken uit elkaar. Ik heb ook ooit
eens gelezen dat je dit met een blender ook kunt doen, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
- Meng de pulled chicken samen met de barbecuesaus (of ketchup met/zonder worcestershiresaus).
Vulling
- Snijd de paprika in kleine stukjes.
- Bak de paprika gedurende 5-10 minuten in een koekenpan. Voeg daarna ook de kip of pulled chicken toe.
- Voeg ook de tomatenpuree, mais en alle kruiden toe. Bak nog 5 minuten en laat dan afkoelen.
Samenstellen
- Als de vulling weer wat is afgekoeld, haal je het deeg uit de koelkast.
- Verdeel het deeg in het aantal gewenste bolletjes. Rol bolletjes van ongeveer 10-12 cm doorsnede. Als je het lastig vindt om ze mooi rond te krijgen, gebruik
dan een vorm.
- Leg 2-3 theelepels vulling op het rondje deeg. Klap daarna het rondje dicht. Druk de zijkanten tegen elkaar.
- Maak de randjes mooi dicht, zie foto's:
- Leg de empanadas op een bakplaat. Klop een ei los en bestrijk de empanadas hiermee.
- Bak de empanadas gedurende 20-25 minuten op 180°C.