Gemberbier


Totale tijd: 48,5 uur
Bereiding: 15 min
Koelen: 48 uur
Personen: 10
Kilocalorieën: 547 kcal in totaal | 55 kcal per portie
Kosten bij : €10,17 in totaal | €1,02 per portie
Geplaatst op: 29 december 2020
Laatst bijgewerkt: 29 december 2020

Ingrediënten

2
20
Voor 10 porties
Gemberbier
  • 140 gram gember (=ongeveer 1 flinke knol)
  • 100 gram rietsuiker
  • Optioneel: 1 zakje vanillesuiker
  • 1,5 citroen
  • 6 kruidnagels
  • 2 L water
  • Optioneel: nog 0,5 citroen voor decoratie
NB: gemberbier heeft wel bier in de naam, maar bevat geen alcohol.

Materiaal
  • Rasp of blender
  • Beslagkom
  • Zeef
  • Glazen fles met beugel of andere glazen pot die je kan uitkoken

Bereiding

Gemberbier
- Maak de gemberwortel goed schoon, maar laat de schil erop zitten.
- Kook de helft van het water (in de waterkoker).
- Rasp de gember of snijd hem in kleine stukjes en doe het in de blender.

- Doe de geraspte gember, rietsuiker, vanillesuiker, kruidnagels, citroensap, kruidnagels en het hete water in een kom.

- Dek de kom af met vershoudfolie en/of een theedoek. Zet de kom gedurende 2 dagen (=48 uur) in de koelkast.

- Haal de kom uit de koelkast. Haal de vloeistof door een zeef zodat alle velletjes en rasp eruit gezeefd worden.

- Verdun het gemberbier met de andere helft van het water. Voeg dan naar smaak nog meer (vanille)suiker, citroensap en/of (bruis)water toe.
- Neem een glazen fles en doe hier het gemberbier in. Het liefst heb je een gesteriliseerde fles, dat doe je door de fles 15 minuten te koken in heet water.
- Tip: gemberbier kun je 1 week in de koelkast bewaren.
- Serveertip: snijd de rest van de citroen in plakjes en doe die ter decoratie op een glas.

Resultaat