Totale tijd: 48,5 uur Bereiding: 15 min Koelen: 48 uur Personen: 10 Kilocalorieën: 547 kcal in totaal | 55 kcal per portie Kosten bij : €10,17 in totaal | €1,02 per portie Geplaatst op: 29 december 2020 Laatst bijgewerkt: 29 december 2020
Ingrediënten
Gemberbier
140 gram gember (=ongeveer 1 flinke knol)
100 gram rietsuiker
Optioneel: 1 zakje vanillesuiker
1,5 citroen
6 kruidnagels
2 L water
Optioneel: nog 0,5 citroen voor decoratie
NB: gemberbier heeft wel bier in de naam, maar bevat geen alcohol.
Materiaal
Rasp of blender
Beslagkom
Zeef
Glazen fles met beugel of andere glazen pot die je kan uitkoken
Bereiding
Gemberbier
- Maak de gemberwortel goed schoon, maar laat de schil erop zitten.
- Kook de helft van het water (in de waterkoker).
- Rasp de gember of snijd hem in kleine stukjes en doe het in de blender.
- Doe de geraspte gember, rietsuiker, vanillesuiker, kruidnagels, citroensap, kruidnagels en het hete water in een kom.
- Dek de kom af met vershoudfolie en/of een theedoek. Zet de kom gedurende 2 dagen (=48 uur) in de koelkast.
- Haal de kom uit de koelkast. Haal de vloeistof door een zeef zodat alle velletjes en rasp eruit gezeefd worden.
- Verdun het gemberbier met de andere helft van het water. Voeg dan naar smaak nog meer (vanille)suiker, citroensap en/of (bruis)water toe.
- Neem een glazen fles en doe hier het gemberbier in. Het liefst heb je een gesteriliseerde fles, dat doe je door de fles 15 minuten te
koken in heet water.
- Tip: gemberbier kun je 1 week in de koelkast bewaren.
- Serveertip: snijd de rest van de citroen in plakjes en doe die ter decoratie op een glas.