Totale tijd: 4 uur Bereiding: 30 min Oven: 25 min Afkoelen: 3 uur Stuks: 16 (of 32 kleinere porties) Kilocalorieën: 5666 kcal in totaal | 354 kcal per stuk Kosten bij : €4,02 in totaal | €0,25 per stuk Geplaatst op: 21 mei 2021 Laatst bijgewerkt: 21 mei 2021
Ingrediënten
Bodem
250 gram bloem
175 gram boter of (plantaardige) margarine*
75 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
*Omdat je de bodem in dit recept goed proeft, is het wel het lekkerst om roomboter te gebruiken
Karamelvulling
1 blikje gecondenseerde melk
75 gram boter of (plantaardige) margarine
75 gram lichtbruine basterdsuiker
Snufje zout
Topping
200 gram melkchocolade
Optioneel: 50 gram witte chocolade
Materiaal
Bakvorm van ongeveer 30x25 cm**
Beslagkom
Steelpannetje of kookpan
**Als het je aantal stuks verandert, heb je natuurlijk ook een grotere bakvorm nodig.
Gebruik de omrekentool om te rekenen.
Bereiding
Bodem
- Kneed de ingrediënten tot een kruimelig deeg.
- Doe het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm en druk het aan met je handen. Prik er gaatjes in met een vork.
- Bak het deeg gedurende 25-30 minuten op 180°C.
Karamelvulling
- Begin aan de vulling als de bodem uit de oven is.
- Smelt de boter in een pannetje. Doe daarna de basterdsuiker, gecondenseerde melk en zout erbij. Roer het ongeveer 10 minuten, het moet smeerbaar blijven.
- Doe de karamelvulling op het deeg en laat het geheel 2 uur afkoelen. Als je de karamellaag wat gladder wil hebben, kun je hem in de smeerbare fase
gladder maken door met de natte achterkant van een lepel over de vulling te strijken.
Topping
- Als de vulling is afgekoeld, kun je verder met de topping.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie en verspreid deze over de karamelvulling.
- Optioneel: smelt ook de witte chocolade en doe deze in streepjes over de (nog vloeibare!) melkchocolade heen (doe dit voorzichtig met bijvoorbeeld een
lepel of een vork). Ga daarna met een sateprikker door de streepjes heen, zodat je een mooi effect krijgt.