Millionaire's shortbread


Totale tijd: 4 uur
Bereiding: 30 min
Oven: 25 min
Afkoelen: 3 uur
Stuks: 16 (of 32 kleinere porties)
Kilocalorieën: 5666 kcal in totaal | 354 kcal per stuk
Kosten bij : €4,02 in totaal | €0,25 per stuk
Geplaatst op: 21 mei 2021
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2021

Ingrediënten

5
50
Voor 16 stuks
Bodem
  • 250 gram bloem
  • 175 gram boter of (plantaardige) margarine*
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • Snufje zout
*Omdat je de bodem in dit recept goed proeft, is het wel het lekkerst om roomboter te gebruiken

Karamelvulling
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 75 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Snufje zout

Topping
  • 200 gram melkchocolade
  • Optioneel: 50 gram witte chocolade

Materiaal
  • Bakvorm van ongeveer 30x25 cm**
  • Beslagkom
  • Steelpannetje of kookpan
**Als het je aantal stuks verandert, heb je natuurlijk ook een grotere bakvorm nodig. Gebruik de omrekentool om te rekenen.

Bereiding

Bodem
- Kneed de ingrediënten tot een kruimelig deeg.

- Doe het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm en druk het aan met je handen. Prik er gaatjes in met een vork.

- Bak het deeg gedurende 25-30 minuten op 180°C.


Karamelvulling
- Begin aan de vulling als de bodem uit de oven is.
- Smelt de boter in een pannetje. Doe daarna de basterdsuiker, gecondenseerde melk en zout erbij. Roer het ongeveer 10 minuten, het moet smeerbaar blijven.

- Doe de karamelvulling op het deeg en laat het geheel 2 uur afkoelen. Als je de karamellaag wat gladder wil hebben, kun je hem in de smeerbare fase gladder maken door met de natte achterkant van een lepel over de vulling te strijken.


Topping
- Als de vulling is afgekoeld, kun je verder met de topping.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie en verspreid deze over de karamelvulling.

- Optioneel: smelt ook de witte chocolade en doe deze in streepjes over de (nog vloeibare!) melkchocolade heen (doe dit voorzichtig met bijvoorbeeld een lepel of een vork). Ga daarna met een sateprikker door de streepjes heen, zodat je een mooi effect krijgt.

- Laat daarna nog een uur koelen.

Resultaat